Data: 2001-01-14 16:50:00
Temat: Re: Chili con carne wege - Jest wege - szkodzi!!
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pół opakowania lazanii (gotowych płatów )
Farsz:
1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku,
cebula, łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
łyżka mąki,
2 ząbki czosnku (ja osobicie daje 40,
łyżka płynnej przyprawy do zup 9ja dodaje bulion z kostki rozpuszczony w
niewielkiej ilosci gorocej wody),
kilka łyżek mleka,
3 jaja,
5 dag parmezanu (gouda lub edamski tez pasuja),
łyżka zmielonych nasion słonecznika, łyżka oliwy,
biały mielony pieprz, sól.
Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, gałka
muszkatołowa, biały pieprz, sól
sposób przyrządzenia:
Szpinak ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (mrożony podlać
dwiema łyżkami mleka i udusić). Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklić na
łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać mleko,
pikantnie przyprawić. Mieszając, gotować na małym ogniu do chwili, gdy
szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlać do masy roztrzepane jaja i smażyć,
aż się zetną. Podłużną formę wysmarować tłuszczem. Płaty ciasta przekładać
warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem. Na
wierzch położyć ciasto, polać je beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać
około 30 min.
podobno oryginalna włoska lasania robiona jest z mielonym mięsem baranim
ja robiłam z wołowiną i drobiem, tez caukiem niezle smakuje:) wystarczy
podsmażyć, dosypać troche pieprzu, soli i ziół prowansalskich
wyłożyć na ciasto posmarowane beszamelem i przykryc przecierem pomidorowym,
potem znow ciasto, beszamel i szpinak
a warst tez robie tylko dwie, bo to strasznie sycące jest
polecam i zyczę smacznosciowego jedzonka:)
--
Pozdrawiam
M.
|