Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chili con carne wege - Jest wege - szkodzi!!
Date: Sun, 14 Jan 2001 17:50:00 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 40
Message-ID: <93slb7$loa$1@news.tpi.pl>
References: <93f51e$sfe$1@news.tpi.pl> <3...@u...pl>
<93f8pq$q4d$1@flis.man.torun.pl> <3...@e...pl>
<001101c07ba4$d884aac0$19090c16@NaLesnik>
<93jtp1$8bp$1@flis.man.torun.pl> <93qbkp$g45$1@news.tpi.pl>
<3...@m...pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: caf-adm.artcom.pl
X-Trace: news.tpi.pl 979490983 22282 195.205.186.34 (14 Jan 2001 16:49:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Jan 2001 16:49:43 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Chili con carne wege - Jest wege - szkodzi!!
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41052
Ukryj nagłówki
Pół opakowania lazanii (gotowych płatów )
Farsz:
1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku,
cebula, łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
łyżka mąki,
2 ząbki czosnku (ja osobicie daje 40,
łyżka płynnej przyprawy do zup 9ja dodaje bulion z kostki rozpuszczony w
niewielkiej ilosci gorocej wody),
kilka łyżek mleka,
3 jaja,
5 dag parmezanu (gouda lub edamski tez pasuja),
łyżka zmielonych nasion słonecznika, łyżka oliwy,
biały mielony pieprz, sól.
Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, gałka
muszkatołowa, biały pieprz, sól
sposób przyrządzenia:
Szpinak ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (mrożony podlać
dwiema łyżkami mleka i udusić). Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklić na
łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać mleko,
pikantnie przyprawić. Mieszając, gotować na małym ogniu do chwili, gdy
szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlać do masy roztrzepane jaja i smażyć,
aż się zetną. Podłużną formę wysmarować tłuszczem. Płaty ciasta przekładać
warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem. Na
wierzch położyć ciasto, polać je beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać
około 30 min.
podobno oryginalna włoska lasania robiona jest z mielonym mięsem baranim
ja robiłam z wołowiną i drobiem, tez caukiem niezle smakuje:) wystarczy
podsmażyć, dosypać troche pieprzu, soli i ziół prowansalskich
wyłożyć na ciasto posmarowane beszamelem i przykryc przecierem pomidorowym,
potem znow ciasto, beszamel i szpinak
a warst tez robie tylko dwie, bo to strasznie sycące jest
polecam i zyczę smacznosciowego jedzonka:)
--
Pozdrawiam
M.
|