Data: 2002-11-02 12:40:38
Temat: Re: Chińszczyzna
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "mamast" <m...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
news:aq0bup$pej$1@news.tpi.pl...
> Witam!
> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
> Dziękuję i pozdrawiam!
> Magda
juz w naszym archiwum bylo , ale jeszcze raz:
CHINSZCZYZNA CUDNOSCI Joli L-L
Potrzebny:
ryz PARBOILED- to ryz bardzo sypki, waski- nikt go nie moze zle ugotowac,
zawsze ziarenka sa osobno, gotowac w duzej ilosci osolonej wody;
mieso kurczaka( pokroic w kostke-wystarczy podwojna piers ale nie musi
to byc piers i zabejcowac (minimum 20 min)w nastepujacych skladnikach:
20 gr.wodki(lub sherry lub sake) skropic mieso + sos
sojowo-grzybowy ((soya and mushroomsauce-firmy Tao Tao)-jest w
kazdym sklepie-koniecznie musi byc ten aromatyzowany grzybami +1
lyzka stolowa ciemnego miodu + 1lyzka plaska maki ziemniaczanej+ kilka
zabkow czosnku(zmiazdzyc).Z tym
wszystkim przemieszac mieso.
Grzybki suszone Mun 2-3 sztuki namoczyc ,jak zwieksza swoja objetosc
pokroic w kostke.(kilka sztuk)
Pokroic:
cebula(1szt)- w piorka
seler-w słupki(podobna wielkosc co cebula )
pietruszka korzen- w słupki (ilosc jak seler)
papryka czerwona - w kostke (mala lub pol duzej)
kielki sojowe (malutka puszka-200gr-odsaczyc)
kukurydza (poł puszki)
mozna ananas (w kostke trzy krazki)
Smazyc w woku (ja na patelni ),w/g kolejnosci dokładac do patelni na gorącym
tłuszczu:
1 cebula + pietruszka + seler + grzybki mun
chwile przesmazyc i dodac do tego
2 mieso- tez chwile( 2-3 min) smazyc potem
3 czerwona papryke chwile razem wszystko przesmazyc
i na koniec dodac trochę przecieru pomidorowego +imbir do smaku + sol +
pieprz cayenne
oraz kielki, kukurydze i ananas.Wymieszac i wylozyc na wczesniej
ugotowany ryz.
pycha, pychotka Jola L-L
|