Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb Re: Chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chleb

« poprzedni post
Data: 2001-10-21 14:12:40
Temat: Re: Chleb
Od: "Bernadetta Madon" <p...@s...de>
Pokaż wszystkie nagłówki

Uzytkownik "Mirek"
> Czy ktoś ma jakiś fajny przepis na ciasto chlebowe?
> Mam piec w kaflowej to warto byłoby go wypróbować.
> Pozdrawiam
> Mirek

Podawany jakies pol roku temu na grupie. Dla mnie bomba!

ZACZYN
16 lyzek maki razowej zytniej lub pszennej (ja robie na zytniej),
ok pol szklanki wody
CIASTO
1,20 kg maki pszennej razowej albo 90 dag pszennej i 30 dag zytniej (ja
stosuje wariant 2),
1/2 lyzeczki soli,
2 szklanki letniej wody,
zaczyn (ok. 20 dag),
olej, otreby
ZACZYN
Wymieszac na dosc rzadka papke ok. 8 lyzek maki i wode. Odstawic na
kilka dni w cieple miejsce (o temp. co najmniej pokojowej). Przykryc
podziurkowanym papierem i mieszac 2 razy na dobe drewniana lyzka. Po
uplywie 3-5 dni powinny pokazac sie w zaczynie babelki powietrza, to
znak, ze fermentacja sie zaczela. Moze czasem zdarzyc sie tak, ze
zamiast bakterii fermentacyjnych wkrocza do akcji grzybki plesniowe. Dzieje
sie tak najczesciej wtedy, gdy temperatura byla za niska. W tym wypadku
trzeba powtórzyc cala operacje ze swieza maka i nie zapominac o
mieszaniu.
Do wyhodowania zaczynu mozna na ogól uzywac wody wodociagowej, ale
oczywiscie najlepsza jest woda studzienna. Czasem warto za pierwszym
razem postarac sie o nia, odswiezanie zaczynu bedzie sie potem zwykle
udawac.
Tak wiec, gdy pojawia sie w zaczynie babelki, a on sam ma lagodnie
kwasny smak, trzeba dodac jeszcze raz 8 lyzek swiezej maki, nieco wody
i wymieszac bardzo starannie, aby utworzylo sie elastyczne ciasto. Tak
przygotowany zaczyn nalezy odstawic w cieple, osloniete od przeciagów
miejsce na noc.
CHLEB
W duzej misce wymieszac starannie make, sól, dodac zaczyn (odkladajac
mala czastke na nastepny raz) i stopniowo wode. Zagniatac ciasto co
najmniej 15 min (spojrzec na zegar, bo ten kwadrans jest ciastu
koniecznie potrzebny!) Zawinac ciasto w wilgotna sciereczke i odstawic
w cieple, osloniete od przeciagów miejsce na 90 min. Po uplywie tego
czasu wyrabiac ciasto jeszcze przez chwile, tak zeby powietrze dostalo sie
do wewnetrznych warstw. Przelozyc do wysmarowanej olejem i wysypanej
otrebami formy: odstawic, zeby uroslo. Zwykle wystarcza mniej wiecej 3
godz., ale w chlodniejsze dni, czy w wypadku uzycia mniejszej ilosci
zaczynu, moze byc potrzebny czas dluzszy). Gdy ciasto urosnie w
wystarczajacym stopniu, wstawic je szybko do nagrzanego piekarnika i
piec przez pierwsze 15 min w temp. ok. 220 C. (Zeby zapobiec
nadmiernemu spieczeniu skórki, mozna wraz z chlebem wstawic do piecyka
na-czynie z woda.) Po 15 min zmniejszyc temperature do 170 C i piec jeszcze
45-60 min.
No, dlugie, ale dobre. Sprawdzone z nastepujacymi szczególami:
1. Zaczyn robie w sloiku litrowym, wyparzonym. Make zalewam ciepla
woda. Przykrywam swieza gaza, która utrzymuje gumka. Odstawiam w kat na
szafke wiszaca.
2. Zostawiam to na 5 dni (mieszajac dwa razy dziennie).
3. Jezeli zaczyn jest rzeczywiscie kwasny i to mocno, dodaje tych nastepnych
8 lyzek maki i ciepla wode. Wychodzi srednio gesty.
Zostawilam go za pierwszym razem niechcacy na 2 noce i tak moze byc.
Na wierzchu byl bialy kozuszek z babelkami oddychajacymi.
4. Ugniatam ciasto ze 20 min. Dobre na miesnie klatki (dla pan!)
5. Wkladam do zamknietego, acz zimnego piecyka na 90 min w wilgotnej
scier-ce.
6. Drugi raz wyrabiam króciutko, ale solidnie.
7. Chleb zaczyna pieknie rosnac u nas po 3 godzinach. Za pierwszym razem
stal tak 5 godzin. Za drugim 4. Tez urósl, ale wrazenie za pierwszym razem
bylo max.
8. Naczynie z woda w piecyku chyba nie zaszkodzi - ja wkladam.
9. Forme do ciasta wysypuje otrebami.
Chleb taki radza spozywac po 24 godz.

Smacznego
Bernadetta





 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.10 Mirek
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem