Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb Re: Chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chleb

« poprzedni post
Data: 2001-10-23 13:05:19
Temat: Re: Chleb
Od: "Mirek" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dziękuję pięknie i pzdr
Mirek
"Bernadetta Madon" <p...@s...de> wrote in message
news:9qule8$2itm$1@wrath.news.nacamar.de...
> Uzytkownik "Mirek"
> > Czy ktoś ma jakiś fajny przepis na ciasto chlebowe?
> > Mam piec w kaflowej to warto byłoby go wypróbować.
> > Pozdrawiam
> > Mirek
>
> Podawany jakies pol roku temu na grupie. Dla mnie bomba!
>
> ZACZYN
> 16 lyzek maki razowej zytniej lub pszennej (ja robie na zytniej),
> ok pol szklanki wody
> CIASTO
> 1,20 kg maki pszennej razowej albo 90 dag pszennej i 30 dag zytniej (ja
> stosuje wariant 2),
> 1/2 lyzeczki soli,
> 2 szklanki letniej wody,
> zaczyn (ok. 20 dag),
> olej, otreby
> ZACZYN
> Wymieszac na dosc rzadka papke ok. 8 lyzek maki i wode. Odstawic na
> kilka dni w cieple miejsce (o temp. co najmniej pokojowej). Przykryc
> podziurkowanym papierem i mieszac 2 razy na dobe drewniana lyzka. Po
> uplywie 3-5 dni powinny pokazac sie w zaczynie babelki powietrza, to
> znak, ze fermentacja sie zaczela. Moze czasem zdarzyc sie tak, ze
> zamiast bakterii fermentacyjnych wkrocza do akcji grzybki plesniowe.
Dzieje
> sie tak najczesciej wtedy, gdy temperatura byla za niska. W tym wypadku
> trzeba powtórzyc cala operacje ze swieza maka i nie zapominac o
> mieszaniu.
> Do wyhodowania zaczynu mozna na ogól uzywac wody wodociagowej, ale
> oczywiscie najlepsza jest woda studzienna. Czasem warto za pierwszym
> razem postarac sie o nia, odswiezanie zaczynu bedzie sie potem zwykle
> udawac.
> Tak wiec, gdy pojawia sie w zaczynie babelki, a on sam ma lagodnie
> kwasny smak, trzeba dodac jeszcze raz 8 lyzek swiezej maki, nieco wody
> i wymieszac bardzo starannie, aby utworzylo sie elastyczne ciasto. Tak
> przygotowany zaczyn nalezy odstawic w cieple, osloniete od przeciagów
> miejsce na noc.
> CHLEB
> W duzej misce wymieszac starannie make, sól, dodac zaczyn (odkladajac
> mala czastke na nastepny raz) i stopniowo wode. Zagniatac ciasto co
> najmniej 15 min (spojrzec na zegar, bo ten kwadrans jest ciastu
> koniecznie potrzebny!) Zawinac ciasto w wilgotna sciereczke i odstawic
> w cieple, osloniete od przeciagów miejsce na 90 min. Po uplywie tego
> czasu wyrabiac ciasto jeszcze przez chwile, tak zeby powietrze dostalo sie
> do wewnetrznych warstw. Przelozyc do wysmarowanej olejem i wysypanej
> otrebami formy: odstawic, zeby uroslo. Zwykle wystarcza mniej wiecej 3
> godz., ale w chlodniejsze dni, czy w wypadku uzycia mniejszej ilosci
> zaczynu, moze byc potrzebny czas dluzszy). Gdy ciasto urosnie w
> wystarczajacym stopniu, wstawic je szybko do nagrzanego piekarnika i
> piec przez pierwsze 15 min w temp. ok. 220 C. (Zeby zapobiec
> nadmiernemu spieczeniu skórki, mozna wraz z chlebem wstawic do piecyka
> na-czynie z woda.) Po 15 min zmniejszyc temperature do 170 C i piec
jeszcze
> 45-60 min.
> No, dlugie, ale dobre. Sprawdzone z nastepujacymi szczególami:
> 1. Zaczyn robie w sloiku litrowym, wyparzonym. Make zalewam ciepla
> woda. Przykrywam swieza gaza, która utrzymuje gumka. Odstawiam w kat na
> szafke wiszaca.
> 2. Zostawiam to na 5 dni (mieszajac dwa razy dziennie).
> 3. Jezeli zaczyn jest rzeczywiscie kwasny i to mocno, dodaje tych
nastepnych
> 8 lyzek maki i ciepla wode. Wychodzi srednio gesty.
> Zostawilam go za pierwszym razem niechcacy na 2 noce i tak moze byc.
> Na wierzchu byl bialy kozuszek z babelkami oddychajacymi.
> 4. Ugniatam ciasto ze 20 min. Dobre na miesnie klatki (dla pan!)
> 5. Wkladam do zamknietego, acz zimnego piecyka na 90 min w wilgotnej
> scier-ce.
> 6. Drugi raz wyrabiam króciutko, ale solidnie.
> 7. Chleb zaczyna pieknie rosnac u nas po 3 godzinach. Za pierwszym razem
> stal tak 5 godzin. Za drugim 4. Tez urósl, ale wrazenie za pierwszym razem
> bylo max.
> 8. Naczynie z woda w piecyku chyba nie zaszkodzi - ja wkladam.
> 9. Forme do ciasta wysypuje otrebami.
> Chleb taki radza spozywac po 24 godz.
>
> Smacznego
> Bernadetta
>
>
>
>
>


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem