Data: 2003-01-07 11:39:46
Temat: Re: Chleb (P)
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Chciałam prosić o przepis na chleb, aby upiec w domu.
> Kasia
> Czy da się kupić mąkę razową?
Witam!
Make razowa (pszenna i zytnia) w Lublinie mozna kupic w sklepie wegetarianskim. Na
pewno w innych miastach tez.
Ja pieke w domu chleb co dwa, trzy dni. Nie ma nic piekniejszego niz zapach swiezego
chleba! Polecam wszystkim.
No to teraz przepisy:
Chleb zytni z maslanka
6dkg drozdzy
2 lyzki miodu
1/2 litra maslanki (kefiru)
60dkg maki zytniej razowej
40dkg maki krupczatki
1 lyzeczka soli
Drozdze rozgniesc w misce z miodem. Dolac ciepla maslanke, wymieszac. Wsypac make
zytnia, wyrobic ciasto (dobrze wymieszac).Oproszyc maka, odstawic na 1/2 godz. w
cieple miejsce, zeby wyroslo. Dodac krupczatke, sol, zagniesc. Przykryc i odstawic
do wyrosniecia. Uformowac chleb, wlozyc do blaszki wylozonej papierem do pieczenia.
Odstawic, zeby uroslo. Nakluc widelcem, posmarowac ciepla woda. Odstawic jeszcze na
ok. 10 min. Piec 40 min w temp. 200 stopni.
Chleb pszenny:
5-6 szklanek maki pszennej (ja daje pol na pol z pszenna razowa)
2 szkl. cieplej (nie goracej!!) wody
5dkg drozdzy
1 lyzeczka miodu
3 lyzki roztopionego masla
1 lyzka soli
Do miski wlac 2 szkl. cieplej wody, dodac drozdze, lyzeczke miodu i 2 szkl. maki.
Wymieszac, odstawic na 1/2 godziny. Roztopic i ostudzic maslo. Do wyrosnietego
ciasta dodac 3 szkl. maki i sol. Zagniatac, dodac maslo i wygniesc.. Wlozyc do
foremki, albo podzielic na 12 kulek-buleczek. Wygladzic woda, posypas ziarnem
slonecznika, albo czym kto lubi. Wstawic do piekarnkia. Piec 30 minut w temp. 180
stopni.
Smacznego!
Agnieszka z Lublina
|