Data: 2006-04-29 00:13:02
Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"dogma" <d...@N...wp.pl> wrote in message
news:e2u0r8$7kd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>>
>> "JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
>> news:1146223469.445143.195370@v46g2000cwv.googlegrou
ps.com...
>>
>> Przydatność większa, boć szynek niewiele się gotuje w domu...
>> A tu ciasto na makaron wyrobi, ciasto drożdżowe też, marmoladę, powidła
>> lub dżem, tylko prosto do słoika nakładać.
>> Nie mam malaksera więc ciasto na makaron 1kg mąki pszennej i 10 jajek,
>> zupełnie bez wody... Trzy razy zapuszczam wyrabianie i ciasto gładkie -
>> ileż trzeba byłoby się namęczyć - w końcu twarde... Później do maszynki
>> do robienia makaronu, najpierw na gładkie walce - dwa razy (na 4mm i na
>> 2mm), a póżniej już wstążki i nitki.
>> Po przejściu przez wałki prosto do gara nie muszę suszyć, z kilograma
>> tygodniowe zapotrzebowanie na makaron mam pokryte...
>> A marmolady - najpierw tradycyjnie, ale kiedy zgęstniało - dodatek cukru,
>> do automatu i do słoików, nie przypalone, gorące, krótka pasteryzacja na
>> wsiakij słuczaj...
>> Oszczędza mnóstwo czasu i wysiłku...
> o makaronu jeszcze w maszynce nie wyrabialem (nie wpadlem na to) natomiast
> przetwory (dzemy) na programie (u mnie marmolade) wychadza rewelacyjnie...
> czasem zaluje ze maszyna nie ma funkcji destylacji ;)
> pozdrawiam
> Mars
Witaj!
Masz opis po niemiecku? To opcja Teig.
|