Data: 2003-02-17 09:45:44
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczenia
Od: "syso" <s...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Karol" <a...@p...antyspam.onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2nvga$ubr$1@foka.acn.pl...
> Ciasto dobrze wyrasta. Natomiast podczas pieczenia opada.
> Jak temu zapobiec (wiecej drożdzy ? mniej soli ? inne ?) ?
> Czy dodatki (siemie lniane, otreby pszenne) moga miec wpływ na opadanie ?
Bardzo czesto zdarzalo mi sie takie cos na poczatku zabawy z maszynka. :-)
Upieklam wiele gniotow, zanim doszlam, ze po prostu bylo za duzo drozdzy.
Teraz daje 1dkg drozdzy na pol kilo maki, do tego jeszcze pol szklanki
zakwasu, ale jak jest bez zakwasu to drozdzy daje tylko ciut wiecej. Chlebek
wyrazta rownomiernie i nie opada. Powodzenia!!
--
Pozdrawiam
Sylwia
|