Data: 2004-09-02 22:59:16
Temat: Re: Chlebek kartoflany z oliwkami [P]
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ewa" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ch82ua$m4c$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Ojej, podaj przepis na chleb ziemniaczany, E.
Proszę bardzo:
Chlebek kartoflany z oliwkami
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Składniki:
~~~~~~~
ok. 20 dag puree ziemniaczanego
2 łyżki masła lub margaryny
50 dag przesianej mąki
1 łyżka świeżych drożdży
sól
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
20 czarnych oliwek pokrojonych w cienkie plasterki
Przygotowanie:
~~~~~~~~~~
Puree z kartofli utrzeć z masłem, mąką i łyżeczką soli. Drożdże rozmieszać z
mlekiem, zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu, aż do spienienia roztworu.
Do naczynia z kartoflami utartymi z mąką wlać roztwór drożdży i wodę i
wyrobić ciasto. Stolnicę posypać mąką, przełożyć na nią ciasto i wyrabiać
rękami aż gładkie- ok. 10 minut (lub włożyć do miksera z przystawką do
wyrabiania ciasta i mieszać 3- 4 minuty). Uformować kulę z ciasta, włożyć ją
do natłuszczonego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, powinno
podwoić objętość.
Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę dodając 2/3
przygotowanych oliwek. Natłuścić keksówkę i włożyć do niej ciasto lub
podzielić na 6 części i uformować podłużne bułki, ułożyć na natłuszczonej
blasze. Przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość,
przykryć na czas rośnięcia. Gdy już wyrosło posypać resztą oliwek.
Piekarnik nagrzać do 220 C. Chlebek piec około 40 min., bułki 15- 20 min.,
próbować patyczkiem. Wyjąć z pieca do ostygnięcia.
Uwagi
~~~~
Chlebek będzie najsmaczniejszy, gdy upieczemy go ze świeżo przygotowanego
puree.
Odmiana: zamiast oliwek można przygotować chlebek z dodatkiem cheddara lub
parmezanu. Utarty ser dodawać do ciasta jak oliwki.
Asieńka P.
|