Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chlebek świętojański
Date: Wed, 17 May 2006 22:53:40 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 34
Message-ID: <4...@u...de>
References: <1...@j...googlegroups.com>
<4...@u...de>
<1...@v...googlegroups.com>
<4...@u...de>
<1...@j...googlegroups.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
vxXo5lHUC3moUYPuxGHZcwHrA/Tuj32UQ09qZj2/+jcdm2nXGuYFz1A67x
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.2 (Windows/20060308)
In-Reply-To: <1...@j...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269050
Ukryj nagłówki
JaMyszka schrieb:
> Waldemar Krzok napisał(a):
>> [...]
>> w tej torebce są one pokrojone.
>
> Tak się domyśliłam, bo są w dziale tee
>
>> Występuje też w postaci mączki, używane jest to zagęszczania potraw.
>
> Używasz? Ciekawa jestem, czy nadają potrawie swój smak, czy tylko go
> łamią?
Nie. Koleżanka używała i jakoś nie wysmakowałem, ale była to potrawa
hinduska, dobrze przyprawiona i trudno to wyczuć. Ale jutro i tak będę w
sklepie, gdzie podjrzewam możliwość zakupienia tej mączki, to kupię i
sprawdzę organoleptycznie. Załapię się może na drugie piwko ;-)
> Bo mączki grzybowej też się używa do zagęszczania sosów, ale
> wtedy wyraźnie smak grzybów czuć.
>
>> W strąkach tak na szybko nie znalazłem, ale gdzieś na straganie widziałem.
>
> Echh... Najważniejsze, że mi się to nie śniło, iż taką
> egzotyczną roślinę w taaamtych czasach, można było dostać w
> niektórych rejonach Polski.
> No i zapraszam na piwko chcąc podziękować za zaangażowanie
> http://melodyjka.net.pl/TrueTone/Melodyjka,93,189601
3.html
>
> PAMIĘTAJ!
> Żółty przycisk na środku strony
już wypiłem. Dziękuję!
Waldek
|