Data: 2006-05-17 20:53:40
Temat: Re: Chlebek świętojański
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
JaMyszka schrieb:
> Waldemar Krzok napisał(a):
>> [...]
>> w tej torebce są one pokrojone.
>
> Tak się domyśliłam, bo są w dziale tee
>
>> Występuje też w postaci mączki, używane jest to zagęszczania potraw.
>
> Używasz? Ciekawa jestem, czy nadają potrawie swój smak, czy tylko go
> łamią?
Nie. Koleżanka używała i jakoś nie wysmakowałem, ale była to potrawa
hinduska, dobrze przyprawiona i trudno to wyczuć. Ale jutro i tak będę w
sklepie, gdzie podjrzewam możliwość zakupienia tej mączki, to kupię i
sprawdzę organoleptycznie. Załapię się może na drugie piwko ;-)
> Bo mączki grzybowej też się używa do zagęszczania sosów, ale
> wtedy wyraźnie smak grzybów czuć.
>
>> W strąkach tak na szybko nie znalazłem, ale gdzieś na straganie widziałem.
>
> Echh... Najważniejsze, że mi się to nie śniło, iż taką
> egzotyczną roślinę w taaamtych czasach, można było dostać w
> niektórych rejonach Polski.
> No i zapraszam na piwko chcąc podziękować za zaangażowanie
> http://melodyjka.net.pl/TrueTone/Melodyjka,93,189601
3.html
>
> PAMIĘTAJ!
> Żółty przycisk na środku strony
już wypiłem. Dziękuję!
Waldek
|