Data: 2003-06-05 11:07:20
Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Od: maruda <m...@g...mm.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
05.06.2003 11:43, persona, tytułująca się 'Waldemar Krzok', napisała:
>
>
> Busia:
>
>> Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
>> wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
>> typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?
>
>
> jak smakuje, to ino wcinać. Ja tego do żadnych mięs nie stosuję, tylko
> do czipsów kukurydzianych (trochę nie zgodne z przepisami) lub do
> papadoms (to zgodne z przepisami). Do naan też pasuje.
>
Chutneye to sosy z kuchni indyjskiej. Bazują na owocach, czosnku, cebuli
i przyprawach. Trudno znaleźć polski odpowiednik (może powidła, które
też do mięs sie podaje).
Jeżeli jest ktoś zainteresowane, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
na wykonanie chutneya własnym przemysłem.
|