Data: 2004-06-05 23:20:18
Temat: Re: [Chwalę] wychwalony biszkopt Magdy
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Basiek wrote:
> > Nic dodać, nic ując. Biszkopt Magdy Bassett jest rewelacyjny.
>
> A moglabym prosic o link?
> Dzieki.
> Pozdrawiam.
> Basiek.
Bardzo mi milo, ze Ci wyszedl. A oto przepis:
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie
przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej. 24-28 cm
tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka. Ubic
bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut. Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10
sekund pomiedzy zoltkami. Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca
lyzki, lopatki czy reka, juz bez miksera. Przelac do formy, piec az
zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow,35-45 minut. Sprawdzic
patyczkiem.
Magdalena Bassett
|