From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasta bez autorow
Date: Sun, 01 Dec 2002 19:46:56 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <6...@4...com>
References: <3...@o...com> <TooG9.1049$lI4.80820@castor.casema.net>
<4...@4...com>
<asdkrh$390$1@absinth.dialog.net.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 60
X-Authenticated-User: $$0z_m-i-
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!enews.sgi.com!paloalto-snf1.gtei.net!news.gtei.net!
news.compaq.com!nntp-relay.ihug.net!ihug.co.nz!l-out.nntp.be!corp-goliath.newsg
roups.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136950
Ukryj nagłówki
>>
>> Malgos - dla wielu ludzi to wazne... jesli Magda chce wydac
>> ksiazke z przepisami...jakby co , to moze z tego wyniknac
>> skomplikowanego....
>> Trys
>> K.T. - starannie opakowana
>>
>>
>> -----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News
>==----------
>> http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
>> -----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers
>=-----
>
>Pozwole sobie jeszcze raz wlaczyc sie do dyskusji. Mysle, ze wiekszosc z Pan
>jest przewrazliwiona na punkcie praw autorskich. Mysle , zer wiekszosc
>przepisow podawanych na tych stronach to przepisy "zaslyszane" od Mamy,
>cioci, kolezanki lub po prostu z roznych magazynow. Byc moze troche
>zmodyfikowane. A wiec gdzie tu mowa o prawach autorskich i czyich ?
>Nie wierze, ze ktos z tu obecnych sam od poczatku do konca stworzyl kilkaset
>przepisow. Zreszta wiekszosc ksiazek kucharskich podaje tylko nazwisko osoby
>ktora te przepisy zebrala a nie wymyslila. Inaczej przepis na melbe nie
>pojawilby sie w zadnej ksiazce kucharskiej, to samo np. ze strogonowem.
>Mam wiele ksiazek kucharskich np. "Wysmienita kuchnia francuska" wydawnictwo
>Arkady. Autorzy Carole Clements i Elizabeth Wolf-Cohen. Czy to Oni stworzyli
>te potrawy typoewo francuskie ? Oni je tylko zebrali. Tak wiec nie
>przesadzajmy i cieszmy sie ze mozemy podzielic sie z innymi przepisami,
>ktore nam smakowaly
>Pozdrowienia
>Bask
>
prawa autorskie niedkoniecznie dotycza li tylko zawartosci ale
tez i formy/stylu. niedawno trwal jakis proces sadowy, z innej
dziedziny, niz przepisy, ale jednak..., gdzie w patchworku ktos
poctawil "c" przy kombinacji kolorow w danym ukladzie w danym
wzorze. sam wzor nie objety jest copyright'em, bo nalezy do tzw
"tradycyjnych", niemniej jednak autorka danego rekodziela
opatrzyla jej wlasny dobor kolorow i materialow prawem autorskim,
do ktorego miala prawo.
wydaje mi sie, ze kazdy z nas ma wlasny styl pisania i czesto
latwo go po nim rozpoznac...co mozna przeciez wykorzystac piszac
i wydajac cos drukowanego, prawda?
i jeszcze takie post scirptum...Wysmienita kuchnia francuska jest
powielana i powielana, tak jak kuchnia, powiedzmy wloska czy
polska - w formie ksiazek... i kazda zdaje sie, chocby to nawet
byla 50ta wysmienita kuchnia francuska, sa opatrzone
copyrightem...dlaczego?
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|