Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Goha" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasteczka cynamonowe
Date: Fri, 14 Nov 2003 20:32:10 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 35
Sender: y...@p...onet.pl@pj104.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <bp3ako$8en$1@news.onet.pl>
References: <6...@4...com> <bp390c$49p$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pj104.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1068838360 8663 217.99.111.104 (14 Nov 2003 19:32:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Nov 2003 19:32:40 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179354
Ukryj nagłówki
> A poprosze o przepis.
> Uwielbiam wszystko co jest zwiazane z cynamonem!
> Monika
hej!
nie wiem, czy o ten przepis chodzi, ale te ciasteczka sa dobre, pieklam
kilka razy
pozdrawiam
Myszka
ciasteczka cynamonowe
125 gram cukru
250 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy
1 pełna łyżeczka cynamonu
1 jajko
150 gram masła
około 60-70 gram rodzynek
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać z cukrem i posiekać z masłem.
Dodać jajo i suche rodzynki i szybko zagnieść.
Można wałkować ciasto, podsypując je mąką, żeby się nie przyklejało do blatu
i wycinać foremkami różne kształty. Albo, jeszcze prościej urywać małe
kawałki ciasta, toczyć z nich kulki, a potem je spłaszczać, żeby
przypominały krążki. Tak jest dużo łatwiej, rodzynki nie wyłażą podczas
pieczenia z ciastek i nie ma niebezpieczeństwa, że pokroimy foremkami te
biedne rodzynki.
Ciasteczka piecze się dość krótko, jakies 10 minut, nie pozwalając, żeby się
przyrumieniły, bo mogą być za twarde. Troche podrosną w piekarniku, więc nie
należy ich kłaść bardzo blisko siebie. Temperatura około 180 stopni,
wyciągamy, kiedy naciśnięte na środku palcem będa się lekko uginać, ale spód
będzie lekko złoty.
|