Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newspeer1.se.telia.net!
se.telia.net!fi.sn.net!newsfeed2.fi.sn.net!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news
.tele.dk!sn-xit-03!sn-xit-08!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews
.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciastka Kruszyny!
Date: Thu, 20 Jan 2005 08:13:13 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <csmcln$rog$1@atlantis.news.tpi.pl> <csok1n$i7d$7@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <csok1n$i7d$7@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 37
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:228384
Ukryj nagłówki
Kruszyzna wrote:
> Użytkownik Me@My, sącząc kawkę, wyklepał:
>
>
>
>>Byly i z dzemem i z serem zoltym....
>
>
> Na raz?? :))
>
>
>>Kruszyna dzieki za przepis.
>
>
> No to się jakoś ludzkości przysłużyłam. Cieszę się :)
>
> Krusz.
>
Zrobilam wczoraj z ciemnym piwem. Ciasto jest bardzo interesujace ze
wzgledu na to rozwarstwianie sie. Ja robilam w malakserze, swietnie
wyszlo. Uzylam masla zamiast margaryny. Te na slodko byly bardzo
smaczne, ale te pasztecikowe byly wspaniale. Mialam troche zamrozonego
nadzienia do pierogow z grzybami, i paszteciki z tym plus kawalek sera
byly swietne.
Uwagi techniczne: ciasto mozna walkowac miedzy dwoma arkuszami pergaminu
czy papieru woskowanego i wtedy nie trzeba podsypywac maka no i jest
duzo latwiej. Po rozwalkowaniu zamrozic na chwile ciasto, zeby
zesztywnialo do krojenia. Nie chcialo mi sie lepic pierogow, wiec
zrobilam tak: przecielam rozwalkowany prostokat na pol, rozprowadzilam
nadzienie i przykrylam druga polowa. Pocielam radelkiem w male
prostokaty. Troche sie rozjezdzaly podczas przekladania na blache, ale
po upieczeniu nie mialo to znaczenia
Dzieki za przepis.
Magdalena Bassett
|