Data: 2007-09-17 05:21:05
Temat: Re: Ciasto WZ
Od: Goska <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
WUZETKA
Podaj przepis oryginalny z cukierni "Orbisu" (z czasu, kiedy to
ciastko powsta o):
CIASTO:
- 2 jaja
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 y ki powide lub kwa nego d emu
- szczypta soli
Powy sze sk adniki rozetrze (w makutrze lub mikserem)
Doda :
- 2,5 szkl. m ki wymieszanej z 2 y eczkami (p askimi) sody do
pieczenia
- 2 y ki kakao
Wymiesza ., doda 0,5 szklanki oleju i zapach rumowy
Piec ok. 50 minut w temperaturze 150 - 160 stopni.
KREM:
3/4 pojemniczka lekko rozmi k ego mas a ro linnego zmiksowa albo
utrze z pojemniczkiem serka homogenizowanego (mas o ro linne i serek
by y wtedy w opakowaniach 250 g). Doda 7 y ek cukru-pudru. Gdyby
mikser nie chcia zmiksowa , mozna doda 1-2 y ki smietany lub mleka.
Utarty krem w o y do lodówki, aby troch stwardnia .
POLEWA:
- 125 g mas a
- 0,75 szkl. cukru-pudru
- 2 y ki kakao (najlepsze b. ciemne)
- 2-3 y ki wody
Rozgrza na ma ym gazie, mieszaj c. Po zdj ciu z ognia studzi
mieszaj c a osi gnie odpowiedni konsystencj (tej nie umiem niestety
poda s ownie - je li b dzie zbyt rzadka, sp ynie z ciasta, je li zbyt
twarda, nie da si adnie rozsmarowa .
Przekrojony placek posmarowa grubo kremem i pola polew .
|