Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto ale jakie? Re: Ciasto ale jakie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ciasto ale jakie?

« poprzedni post
Data: 2002-06-09 12:44:35
Temat: Re: Ciasto ale jakie?
Od: "Rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

naprawde nie wiem, czy roczne dziecko moze jesc ciasto, ale w wyszukiwarce
na www.puszkkka.vege.pl wpisalam te skladniki, ktore wymienilas i znalazlo
mi kilka przepisow. niestety w wyszukiwarce ni jest okreslone oddzielnie
bialko i zoltko, wiec znaznaczylam, zeby nie bylo jajek...


ANGIELSKI JABŁECZNIK

Składniki:
1,5 szkl. mąki
0,75 kostki schłodzonego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
75 dag kwaskowatych jabłek
0,5 cytryny
30 dag kandyzowanego imbiru
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki marmolady morelowej
Przepis:
Mąkę zagnieść z kawałeczkami masła, cukrem, solą dodając 2-3 łyżki lodowatej
wody. Powinno powstać gładkie, zwarte ciasto. Włożyć na 1 godzinę do
lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na
plasterki. Cytrynę umyć ciepłą wodą, wytrzeć, skórkę zetrzeć do jabłek,
wycisnąć także sok. Imbir drobno pokroić i dodać do jabłek razem z
cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto podzielić na dwie porcje (jedną
trochę większą od drugiej). Większą rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć
widelcem. Ściąć wystające brzegi. Ciasto zwilżyć wodą.

Na ciasto rozłożyć masę jabłeczną. Rozwałkować drugi kawałek i przykryć nim
nadzienie jabłkowe ściskając brzegi i formując je faliście. Z pozostałej
ilości ciasta wyciąć elementy dekoracyjne i przy pomocy wody przykleić je do
ciasta. Pośrodku ciasta wyciąć dziurę, aby przez nią mogła wydobywać się
para.

Piec ok. 45 min. Na złoty kolor. Gorące ciasto posmarować podgrzaną
marmoladą, podawać z lodami waniliowymi lub na zimno z bitą śmietaną.
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-11-10
Źródło / autor: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art.
2000


====================================================
=====================

SERNIK Z TOFU

Składniki:

60 dag sera tofu, szklanka ugotowanej kaszy manny, 2 banany, 3 łyżki mąki
ziemniaczanej, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki bakalii.
Przepis:
Przez maszynkę przepuścić tofu i banany [równie dobrze można sie posłużyc
mikserem]. Dodać kaszę i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Przełożyć
masę do posmarowanej olejem formy i piec około godziny w dobrze nagrzanym
piekarniku.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-01-12
Źródło / autor: Przepisy kulinarne z Vegan Planet

====================================================
=======

bananowiec niebananalny

Czas przygotowania: cały proces do 3 godzin (nie zrażajcie się - ciasto ma
wystygnąć co zajmuje najwięcej czasu)

Składniki:
na ciasto: szklanka mąki razowej pszennej (u mnie graham), pół szklanki mąki
kukurydzianej, 1/2 - 2/3 szklanki oliwy/oleju, szczypta soli, kilka łyżek
wody (z zaparzania rodzynek), pół szklanki wiórków kokosowych


na "nadzienie": kilka bardzo dojrzałych bananów (powiedzmy 3), łyżka słodu,
pół szklanki zaparzonych w niewielkiej ilości wody rodzynek (woda wystudzona
leci do ciasta, szkoda wylewać bo słodziutka!), łyżka oleju, dwie czubate
łyżeczki mąki ziemniaczanej, jedna czubata łyżeczka mąki pszennej (białej!)
rozpuszczone w niewielkiej ilości wody lub lepiej mleka sojowego, dodatkowo
może być wanilia, cynamon oraz karob, kakao, syrop daktylowy
Przepis:
ciasto: do mąki dodać cały olej, sól i wyrabiać dodając wody tyle żeby dało
się zagnieść (niedużo) dodając na końcu wiórki koko. zrobić kulę z ciasta i
włożyć do lodówki na pół godziny. zacząć rozgrzewać piecyk tak żeby po
wyjęciu ciasta miał 200 st.C. posmarować delikatnie olejem foremkę okrągłą
niedużą, ciasto rozpłaszczyć w foremce na grubość około 1,5 cm robiąc
kilkucentymetrowy rant naokoło (pomaga w tym widelec - patent Ki z klanu
gzyraKów). ponakłuwać tymże widelcem. piec około 30 minut. wystudzić.

"nadzienie":
banany zmiksować, na małym ogniu (lepiej na łaźni wodnej!) podgrzać banany z
łyżką oleju i wanilią czy cynamonem, dodać zawiesinę mąk, zagotować, cały
czas intensywnie mieszając żeby się nie przypaliło, dodać rodzynki,
wymieszać, jeśli jest karob/kakao/słód daktylowy to połowę tego budyńku
wymieszać z łyżką powyższego.

reszta:
na wystudzone ciasto nakładać ciepłą masę. jeśli jest dwukolorowa to jakoś
śmiesznie je połączyć. mozna na końcu posypać poppingiem. wystudzić a nawet
do lodówki wstawić (jeśli niedużo zostało to nie ma sensu, i tak zaraz
zniknie ;-)))
Wskazówki i uwagi:
masę mozna zrobić na mleku sojowym (na szklankę mleka dodać ze 2-3 łyżki
słodu, gdzieś po 1 czubatej łyżeczce mąk ziemniaczanej i pszennej),
zagotować mleko z bananami i zrobić budyniek. no i zwiększyć ilość ciasta.
Nadesłał(a): wojmat , dnia: 2001-06-10
Przepis własny autora.





 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.06 Barbara Czaplicka
10.06 Monika B-W
10.06 Monika B-W
10.06 Monika B-W
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6