Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.icp.pl!not-for-mail
From: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto do pizzy
Date: Tue, 31 Aug 2004 10:46:09 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 32
Message-ID: <ch1dsj$eed$1@opal.icpnet.pl>
References: <cgv9uj$es9$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1093941971 14797 62.21.123.212 (31 Aug 2004 08:46:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 31 Aug 2004 08:46:11 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212895
Ukryj nagłówki
> znacie jakis sposob na zrobienie spodu do pizzy? oczywiscie musi byc
> CIENKIE, bo do tej pory wszystkie przepisy podaja PUSZYSTE ciasto :>
Ja mam sprawdzony przepis podany na tej grupie, ale niestety nie zapisalam
przez kogo:
500 g mąki
300 g wody,
łyżka oliwy extra vergine,
10 g soli,
25 g drożdży
+ oregano do ciasta
Rozpuscic drozdze w letniej wodzie (nie goracej), wsypac make i sol.
Wyrabiac ciasto recznie przez ok.10 min, a w maszynie przez pare minut.
Ciasto wlozyc do naczynia, nakryc i pozostawic w cieplym miejscu do
wyrosniecia przez ok pol godziny. Gdy podwoi swa objetosc rozwalkowac i
wylozyc do formy natartej oliwa i posypanej maka.
Ciasto przed nalozeniem ketchupu smarowac oliwa z oliwek.
Aby uzyskac pizze chrupiaca nalezy ciasto wywalkowac cienko, a aby uzyskac
pizze miekka, warstwa ciasta powinna byc grubsza i nalezy pozostawic ja
jeszcze do wyrosniecia (juz w formie)
Pieczenie:
W piekarniku nagrzanym do 250 C piec przez 10-15 min.
Pozdrawiam serdecznie.
Basiek.
P.S. Zanim dostalam ten przepis walczylam przez pare lat z ciastem na pizze
i zadne mi nie smakowalo, ale to jest pycha.
|