Data: 2004-08-31 08:46:09
Temat: Re: Ciasto do pizzy
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> znacie jakis sposob na zrobienie spodu do pizzy? oczywiscie musi byc
> CIENKIE, bo do tej pory wszystkie przepisy podaja PUSZYSTE ciasto :>
Ja mam sprawdzony przepis podany na tej grupie, ale niestety nie zapisalam
przez kogo:
500 g mąki
300 g wody,
łyżka oliwy extra vergine,
10 g soli,
25 g drożdży
+ oregano do ciasta
Rozpuscic drozdze w letniej wodzie (nie goracej), wsypac make i sol.
Wyrabiac ciasto recznie przez ok.10 min, a w maszynie przez pare minut.
Ciasto wlozyc do naczynia, nakryc i pozostawic w cieplym miejscu do
wyrosniecia przez ok pol godziny. Gdy podwoi swa objetosc rozwalkowac i
wylozyc do formy natartej oliwa i posypanej maka.
Ciasto przed nalozeniem ketchupu smarowac oliwa z oliwek.
Aby uzyskac pizze chrupiaca nalezy ciasto wywalkowac cienko, a aby uzyskac
pizze miekka, warstwa ciasta powinna byc grubsza i nalezy pozostawic ja
jeszcze do wyrosniecia (juz w formie)
Pieczenie:
W piekarniku nagrzanym do 250 C piec przez 10-15 min.
Pozdrawiam serdecznie.
Basiek.
P.S. Zanim dostalam ten przepis walczylam przez pare lat z ciastem na pizze
i zadne mi nie smakowalo, ale to jest pycha.
|