Data: 2004-08-31 08:43:41
Temat: Re: Ciasto do pizzy
Od: "Kosmo" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Acha, maly tip - przed polozeniem nadzienia smaruje uformowany placek
oliwa
> i wkladam na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Dzieki temu ciasto bedzie
> juz lekko ogrzane kiedy poloze nadzienie i na pewno chrupiace kiedy wyjme
> pizze z pieca.
> No i ser oczywiscie na sam koniec, na 5-10 minut przed wyjeciem z pieca.
>
> Smacznmego
Dodam jeszcze jeden mały tip (wiem od kogoś kto pracował w włoskich
pizzeriach): nie czeka się aż ciasto wyrośnie, przynajmniej włosi nie
czekają tylko z zrobionego ciasta robią placek bardzo cienki i przed
nałożeniem tego zo ma być na pizzy wkładają do pieca (ok 100 stopni )
podobno (ile tych podobno, sam nigdy nie robiłem nie mam pieca z kamieniem)
tam ciasto ma wyrosnąć, później jak już przystrojona pizza jest, to do pieca
i grzanie na maksa (180 - 200 stopni)
Pozdrawiam
|