Data: 2004-08-31 08:18:54
Temat: Re: Ciasto do pizzy
Od: "Kuba_A" <g...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Piotr" <l...@n...com> napisał w wiadomości
news:cgvg4u$i0r$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > 3/4 szklanki wody
> > pol kostki drozdzy
> > pol kostki margaryny
> > 2 szklanki maki
> > lyzka soli (na wyczucie)
>
> Hmm robiles je kiedys? Jest cienkie i chrupiace?
> OK, do rzeczy...
>
> Woda i maka j.w., niecala LYZECZKA soli, lyzka - dwie oleju, a drozdzy...
a
> drozdzy jak najmniej!! Kiedys tez mialem problem z puszystym ciastem, ale
> dzieki kilku paniom z tej grupy juz wiem ze blad lezal po stronie ilosci
> drozdzy. Jesli masz paczke 100 g, podziel ja sobie (zarysuj) nozem na 10
> czesci, pozniej na pol, czyli 1/20 = 5g drozdzy, nie wiecej!
> Niedopuszczalnym grzechem jest dodanie cukru i mleka - tak pisza w
> niektorych przepisach - nie wolno! Ciasto nie moze sie kleic, nie moze byc
> rowniez za suche - w razie czego dodaj wode albo make, po wyrobieniu niech
> rosnie pod przykryciem przez pol godziny (jestem glodomorem wiec i sam nie
> pozwalam nawet na 10 min ;). Powyzsze ilosci starczaja mi na 3 male
pizze -
> tj. wielkosci taleza z mokrofali. Pieke je pod grzalka w mikrofali, ok.
> 15-20 min. Zapewniam ze pizza bedzie cienka, chrupiaca i pyszna :)
Popieram. Mniej soli (chyba ze robisz mniej pikantnte nadzienie), mniej
drozdzy i na pewno zadnego cukru ani mleka.
Ciasto nie musi rosnac az dwa razy. Jeli urosnie 1,5raza to sukces i w
zupelnosci wystarczy. Zeby uroslo wstawiam je do cieplego (30*C) piekarnika
pod szmatke.
Piec pizze w mikrofali? Mamma mia, wlosi by Cie zastrzelili ;) Ja pieke
normalnie w piekarniku, na termoobiegu. Troche wysycha, ale jesli nadzienie
jest soczyste (pomidory, duzo sosu itp) to nie szkodzi.
Acha, maly tip - przed polozeniem nadzienia smaruje uformowany placek oliwa
i wkladam na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Dzieki temu ciasto bedzie
juz lekko ogrzane kiedy poloze nadzienie i na pewno chrupiace kiedy wyjme
pizze z pieca.
No i ser oczywiscie na sam koniec, na 5-10 minut przed wyjeciem z pieca.
Smacznmego
>
>
|