« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-10-08 06:55:54
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocneW dniu 2011-10-06 16:51, Ikselka pisze:
>>> O nie, olej do drożdżowego - w życiu.
>>
>> W takim razie ja już od dawna nie żyję, bo tylko z olejem robię.
>
> A być może - pewnie dlatego czepiasz się mnie a'la zombie.
Zombiów w takich rozmiarach nie produkują :D
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-10-08 09:37:25
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocneDnia Sat, 08 Oct 2011 08:55:54 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2011-10-06 16:51, Ikselka pisze:
>
>>>> O nie, olej do drożdżowego - w życiu.
>>>
>>> W takim razie ja już od dawna nie żyję, bo tylko z olejem robię.
>>
>> A być może - pewnie dlatego czepiasz się mnie a'la zombie.
>
> Zombiów w takich rozmiarach nie produkują :D
Nie wiem, jaki masz rozmiar.
--
XL
Tak, Wildstein ma rację. Głosuję na PiS!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-10-09 09:59:37
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocneDnia Thu, 06 Oct 2011 11:30:31 +0200, medea napisał(a):
> Tak jak obiecałam, wrzucam przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się
> udaje i nie wymaga zbyt wiele pracy, a wychodzi naprawdę pyszne. Mój hit.
>
> Ciasto drożdżowe nocne
>
> 1/2 szklanki oleju
> 1 szklanka mleka
> 1 szklanka cukru
> 5 dag drożdży
> szczypta soli
>
> Powyższe składniki wrzucamy do miski, nie mieszamy (tylko drożdże można
> rozkruszyć) i pozostawiamy pod przykryciem na noc (ok. 12 godzin).
>
> Następnego dnia rano do miski dodajemy:
>
> 3 całe jaja
> 1/2 kg mąki
>
> Dokładnie wszystko miksujemy. Ciasto ma płynną konsystencję, nie
> odchodzi od ręki tak jak klasyczne drożdżowe. Wlewamy ciasto na
> posmarowaną blachę (ja często robię w tortownicy 28cm) i czekamy aż
> trochę urośnie (ok. 15 minut). Na wierzch możemy wyłożyć owoce np.
> śliwki, wiśnie, truskawki, kawałki jabłka, w wersji wypasionej można też
> posypać kruszonką. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 170?C.
> Pieczemy około 50 minut.
>
>
> Polecam!
> Ewa
>
Zacheciłas skutecznie :)
Zrobiłam od razu, bez nocnego czekania. Dalam jednak troche mniej oleju
(dwie lyzki) i cukru (pol szklanki). Na wierzch sliwki. Maz zjadl pol
blachy zanim wystyglo :) Dzisiaj namawia mnie do zrobienia z jablkami i
cynamonem. Robi sie blyskawicznie, wiec chyba zrobimy... :)
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-10-09 20:20:54
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocneW dniu 2011-10-09 11:59, Fragile pisze:
>
> Zacheciłas skutecznie :)
> Zrobiłam od razu, bez nocnego czekania. Dalam jednak troche mniej oleju
> (dwie lyzki) i cukru (pol szklanki). Na wierzch sliwki. Maz zjadl pol
> blachy zanim wystyglo :) Dzisiaj namawia mnie do zrobienia z jablkami i
> cynamonem. Robi sie blyskawicznie, wiec chyba zrobimy... :)
Cieszę się, że przepis się przydał.
Jestem też niezmiernie zaskoczona - ale bardzo miło - że można to ciasto
zrobić znacznie szybciej. Wypróbuję. :)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-10-10 06:33:49
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocnemedea wrote:
> W dniu 2011-10-09 11:59, Fragile pisze:
>>
>> Zacheciłas skutecznie :)
>> Zrobiłam od razu, bez nocnego czekania. Dalam jednak troche mniej oleju
>> (dwie lyzki) i cukru (pol szklanki). Na wierzch sliwki. Maz zjadl pol
>> blachy zanim wystyglo :) Dzisiaj namawia mnie do zrobienia z jablkami i
>> cynamonem. Robi sie blyskawicznie, wiec chyba zrobimy... :)
>
> Cieszę się, że przepis się przydał.
> Jestem też niezmiernie zaskoczona - ale bardzo miło - że można to ciasto
> zrobić znacznie szybciej. Wypróbuję. :)
I naprawdę spróbuj z połową cukru i oleju, będziesz mogła więcej zjeść;-)
Ja na wierzch do tego daję jakieś owoce i kruszonkę. Mniam.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-10-10 07:56:37
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocneW dniu 2011-10-10 08:33, krys pisze:
> I naprawdę spróbuj z połową cukru i oleju, będziesz mogła więcej zjeść;-)
Dobry pomysł! ;)
> Ja na wierzch do tego daję jakieś owoce i kruszonkę. Mniam. J.
Ja też zawsze daję owoce, a kruszonkę czasami.
Zastanawiam się też, czy udałoby się to ciasto z budyniem na wierzchu, a
jeśli tak, to jak go przygotować - pewnie musiałby być bardziej gęsty.
Córka ściąga z góry te owoce, świeże lubi, a pieczonych nie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-10-10 08:10:12
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocnemedea <x...@p...fm> napisał:
> Tak jak obiecałam, wrzucam przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się
> udaje i nie wymaga zbyt wiele pracy, a wychodzi naprawdę pyszne. Mój hit.
Rewelacja!
Upiekłam w sobote, dajac na wierzch rodzynki (zapomnialam je dac do
srodka) sliwki i kruszonkę. Troche sie balam, czy
takie lekkie ciasto utrzyma mrozone sliwki, ale dalo rade. Dzieki za
przepis, wreszcie ciasto drozdzowe, ktore ani nie wyrasta nadmiernie ani
nie ma zakalca :-)
Pozdrowienia,
Lila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-10-10 08:20:08
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocnemedea wrote:
> W dniu 2011-10-10 08:33, krys pisze:
>> I naprawdę spróbuj z połową cukru i oleju, będziesz mogła więcej zjeść;-)
>
> Dobry pomysł! ;)
No, ba;-)
>
>> Ja na wierzch do tego daję jakieś owoce i kruszonkę. Mniam. J.
>
> Ja też zawsze daję owoce, a kruszonkę czasami.
To ja właściwie odwrotnie, bo kruszonka jest przez wszystkich uwielbiana.
> Zastanawiam się też, czy udałoby się to ciasto z budyniem na wierzchu, a
> jeśli tak, to jak go przygotować - pewnie musiałby być bardziej gęsty.
Może zainspirować się tym:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/09/Drozdzowki-z-budy
niem-i-rodzynkami.html
> Córka ściąga z góry te owoce, świeże lubi, a pieczonych nie.
:-) Zazwyczaj posypuję jagodami, albo tartym jabłkiem z cynamonem, na to
kruszonka, cięzko byłoby wydłubać;-) Za innymi owocami na cieście nie
przepadamy, więc...
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-10-10 08:31:33
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocneW dniu 2011-10-10 10:20, krys pisze:
> Może zainspirować się tym:
> http://mojewypieki.blox.pl/2009/09/Drozdzowki-z-budy
niem-i-rodzynkami.html
Dzięki, zainspiruję się.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-10-10 09:54:36
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocneW dniu 10.10.2011 08:33, krys pisze:
>
> I naprawdę spróbuj z połową cukru i oleju, będziesz mogła więcej zjeść;-)
Ja spróbowałam - nie wyszło Ci za gęste?
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |