Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.ats.pl!not-for-mail
From: "zurki" <z...@p...ats.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Ciasto na tarce"
Date: Wed, 26 Sep 2001 00:07:50 +0200
Organization: ATS (www.ats.pl)
Lines: 28
Distribution: pl
Message-ID: <9oqv8k$632$1@histeria.pl>
References: <9oqgm3$203$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: internet.radom.pl
X-Trace: histeria.pl 1001455700 6242 212.244.104.2 (25 Sep 2001 22:08:20 GMT)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71412
Ukryj nagłówki
> "Ciasto na tarce" tak nazywamy ten wypiek w domu. >Ciasto jest proste i na
> pewno nie jest zadnym odkryciem, ale bardzo nam >smakuje, wiec moze ktos
jeszcze sie skusi lub podrzuci >jakis nowy pomysl :o)
A prosze bardzo :)
Ciasto (tez na tarce) kruche z owocami sezonowymi:
4szkl. mąki
1 kostka margaryny
3-4 łyżki oleju
5 żółtek
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do piecz.
1 szkl. cukru (Uwaga! Tylko do piany z białek, dlatego samo ciasto jest mało
kaloryczne)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zagnieść ciasto (bez dwóch ostatnich pozycji), podzielić na dwie części i
włożyć na godzinkę do zamrażalnika.
Po upływie tego czasu, wyjąć jedną z części i zetrzeć na tarce na blaszkę (z
półtora ilości składników wyjdzie ciasto na dużą blaszkę z kuchenki). Na
starte ciasto wyłożyć owoce (ja uwielbiam starte jabłka z cukrem i
cynamonem, śliwki lub hmmmmmm..... wiśnie), na nie ubitą pianę z białek,
cukru i mąki ziemniaczanej, a na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w 160 stopniach około 45 minut.
Smacznego,
Pozdrowionka,
GGGosia
|