Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.task.gda.pl!news.man.poznan.pl!bignews.mediaways.net!news.algonet.se!newsfe
ed1.telenordia.se!algonet!newsfeed.globecom.net!kpnqwest.se!npeer.kpnqwest.net!
news1.kpn.net!212.115.192.220.MISMATCH!news2.zeelandnet.nl!dreaderd.zeelandnet!
not-for-mail
From: "Danka" <j...@n...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8b8ohu$1k31$1@news.nikoma.de>
Subject: Re: Ciasto o nazwie "Pijak"
Date: Wed, 22 Mar 2000 22:04:13 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Lines: 73
Message-ID: <38d93555$0$90301@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: kbl-goes323.zeelandnet.nl
X-Trace: dreaderd.zeelandnet 953759061 90301 212.92.65.67
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25347
Ukryj nagłówki
Ewa Z. <e...@g...net> schreef in berichtnieuws
8b8ohu$1k31$...@n...nikoma.de...
> Chce sie z Wami podzielic przepisem na bardzo pyszne ciasto o nazwie Pijak
>
>
> Spod:
>
> 6 bialek
> 1 szklanka cukru pudru
> 1 szklanka wiorek kokosowych
> 1 szklanka maku
>
> Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
> wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
> zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
> Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp.
ok.
> 200 stopni C.
>
> Masa:
>
> 2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
> 2 lyzki maki pszennej
> 1/2 litra mleka
>
> Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
> gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
> powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
>
> Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
> cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
> szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za
slodkie,
> ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
>
> Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
>
> Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
> Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia
jak
> kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
> przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym
wstawiamy
> ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
>
> Zycze smacznego.
>
> P.S.
>
> Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatnikow. Gdy
> wezmiemy wieksza blaszke spod bedzie za cienki i w rezultacie tez za
suchy.
> Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc odpowiednio ilosc skladnikow.
>
> Co robimy z 6 pozostalymi zoltkami??? Dla mnie to zawsze dylemat.
>
>
>
> Ewa Ziarkowska
>
>
>
> Ja tez je znam jako "Cycki Murzyki". Uwielbiam je! Naprawde, probujcie
Kochani!
Danka
>
>
>
>
>
|