Data: 2000-03-22 21:04:13
Temat: Re: Ciasto o nazwie "Pijak"
Od: "Danka" <j...@n...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa Z. <e...@g...net> schreef in berichtnieuws
8b8ohu$1k31$...@n...nikoma.de...
> Chce sie z Wami podzielic przepisem na bardzo pyszne ciasto o nazwie Pijak
>
>
> Spod:
>
> 6 bialek
> 1 szklanka cukru pudru
> 1 szklanka wiorek kokosowych
> 1 szklanka maku
>
> Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
> wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
> zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
> Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp.
ok.
> 200 stopni C.
>
> Masa:
>
> 2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
> 2 lyzki maki pszennej
> 1/2 litra mleka
>
> Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
> gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
> powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
>
> Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
> cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
> szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za
slodkie,
> ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
>
> Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
>
> Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
> Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia
jak
> kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
> przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym
wstawiamy
> ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
>
> Zycze smacznego.
>
> P.S.
>
> Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatnikow. Gdy
> wezmiemy wieksza blaszke spod bedzie za cienki i w rezultacie tez za
suchy.
> Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc odpowiednio ilosc skladnikow.
>
> Co robimy z 6 pozostalymi zoltkami??? Dla mnie to zawsze dylemat.
>
>
>
> Ewa Ziarkowska
>
>
>
> Ja tez je znam jako "Cycki Murzyki". Uwielbiam je! Naprawde, probujcie
Kochani!
Danka
>
>
>
>
>
|