Data: 2010-12-12 00:42:36
Temat: Re: Cieciorka - zawsze twarda ?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
E. wrote:
> Kupiłam cieciork.
> Na opakowaniu stoi "po uprzednim namoczeniu gotować 10 min". Moczylam
> cieciorkę jakieś 4 godz. Ugotowałam i ZONK - twarda jak surowy groch. Po
> 1 godzinie gotowania już mniej twarda - jak niedogotowany groch. PO 1,5
> zjedliśmy to twarde dziadostwo, bo już byliśmy wściekle głodni.
> To nasze pierwsze doświadczenie z cieciorką. To to tak ma, że jest
> twarde czy coś zrobiłam nie tak?
Cieciorki lepiej nie jeść, bo jest niejadalna, a niektóre gatunki są
trujące. To, co przypomina groch nazywa się ciecierzyca. A ciecierzycę
trzeba moczyć długo, przynajmniej przez noc, ewentualnie wymienić wodę.
Waldek
|