Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.a
stercity.net!news.aster.pl!not-for-mail
From: "Pelangi" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ef9h08$p82$1@news.onet.pl>
Subject: Re: Ciekawy placek
Date: Tue, 26 Sep 2006 09:27:11 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Lines: 36
Message-ID: <4518ca08$0$17963$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 26 Sep 2006 06:34:48 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.76.47.8
X-Trace: 1159252488 mamut2.aster.pl 17963 212.76.47.8:62737
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278917
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dorota ***" napisała:
> Ostatni nachodzi mnie na "nowy" placek.
Miodownik. Troche roboty z nim jest, ale IMO jest pyszny. Na pewno nie jest
to nowy placek, ale chyba tego konkretnego przepisu jeszcze na grupie nie
było.
Przepis z książki "Thermomix. Nowoczesne gotownie." i przystosowany jest to
robienia w tej maszynie, więc musisz sobie "dostosować" do normalnych
warunków.
Krem
1/2 litra mleka + 7 łyżek kaszy manny - gotować w 12 min./temp. 80 stopni,
ciągle mieszając.
Masę wystudzić, dodać 200 g margaryny i 230 g cukru pudru - razem ucierać.
Krem wstawić do lodówki.
Ciasto:
230 g cukru pudru
2 jaja
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki miodu płynnego
500 g mąki
2 płaskie łyżeczki sody
50 g masła
Z wszystkich składników wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część
po kolei na blache posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą piec ok. 15
minut.
Po ostygnęciu posmarować kremem każdą część i złożyć. Polać lukrem.
Zjadać najlepiej następnego dnia, o ile ktoś ma tyle silnej woli ;-)
--
Pelangi
|