Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: zenek <z...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cipciok a'la KFC
Date: Wed, 28 Jul 2010 22:41:52 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 37
Message-ID: <i2q4mc$l3$4@news.onet.pl>
References: <i2pi9e$8ig$1@news.onet.pl> <4c506ec4$0$17097$65785112@news.neostrada.pl>
<0q04o.16840$%D2.1309@hurricane>
NNTP-Posting-Host: 212.109.147.62
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1280349708 675 212.109.147.62 (28 Jul 2010 20:41:48 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Jul 2010 20:41:48 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.7) Gecko/20100713
Thunderbird/3.1.1
In-Reply-To: <0q04o.16840$%D2.1309@hurricane>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328970
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-07-28 22:28, Diabełson pisze:
> medea pisze:
>> zenek pisze:
>>> Bylo miliony razy ale dodam od siebie:
>>>
>>> Cipciok
>>> glutaminian sodu
>>> sol
>>> pieprz
>>> pietruszka
>>> ewentualnie papryka w proszku
>>>
>>> Zalac to wszystko woda na noc coby sie przegryzlo, obtaczac w mace i
>>> smazyc na glebokim oleju. Smazone w oleju roslinnym bedzie mialo smak
>>> siana dlatego lepiej smaryz w loju wolowym .
>>>
>>>
>>> Oryginalnie dodaje sie kilka innych polepszaczy smaku.
>>
>> IMHO o wiele lepiej namoczyć mała kawałki kurczaka bez kości i skóry
>> (np. piersi) w maślance przez kilka godzin, po czym panierować w
>> pokruszonych krakersach (np. Lajkonik), bez dodatkowych przypraw,
>> nawet soli, i piec w piekarniku na ruszcie po 20-30 minut (w
>> zależności od wielkości kawałków mięsa). Uwaga! Bardzo ważne jest
>> długie "marynowanie" w maślance, bez tego mięso wyjdzie suche.
>>
>> Ewa
>
> kyrfa nic sie nie moczy tylko trza wsadzic minso do wrzątku na 2 minuty,
> potem jak wystygnie siep anieruje i wrzuca do tłuszczu
> no!
Moczy sie a raczej marynuje cipcioki w barze obtacza sie ino wace i
na frytownice. Nie ma przy tym zadnego VooDoo przepis jestprosty jak
budowa cepa.
|