Data: 2010-07-28 20:41:52
Temat: Re: Cipciok a'la KFC
Od: zenek <z...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-07-28 22:28, Diabełson pisze:
> medea pisze:
>> zenek pisze:
>>> Bylo miliony razy ale dodam od siebie:
>>>
>>> Cipciok
>>> glutaminian sodu
>>> sol
>>> pieprz
>>> pietruszka
>>> ewentualnie papryka w proszku
>>>
>>> Zalac to wszystko woda na noc coby sie przegryzlo, obtaczac w mace i
>>> smazyc na glebokim oleju. Smazone w oleju roslinnym bedzie mialo smak
>>> siana dlatego lepiej smaryz w loju wolowym .
>>>
>>>
>>> Oryginalnie dodaje sie kilka innych polepszaczy smaku.
>>
>> IMHO o wiele lepiej namoczyć mała kawałki kurczaka bez kości i skóry
>> (np. piersi) w maślance przez kilka godzin, po czym panierować w
>> pokruszonych krakersach (np. Lajkonik), bez dodatkowych przypraw,
>> nawet soli, i piec w piekarniku na ruszcie po 20-30 minut (w
>> zależności od wielkości kawałków mięsa). Uwaga! Bardzo ważne jest
>> długie "marynowanie" w maślance, bez tego mięso wyjdzie suche.
>>
>> Ewa
>
> kyrfa nic sie nie moczy tylko trza wsadzic minso do wrzątku na 2 minuty,
> potem jak wystygnie siep anieruje i wrzuca do tłuszczu
> no!
Moczy sie a raczej marynuje cipcioki w barze obtacza sie ino wace i
na frytownice. Nie ma przy tym zadnego VooDoo przepis jestprosty jak
budowa cepa.
|