Data: 2010-07-28 20:39:58
Temat: Re: Cipciok a'la KFC
Od: zenek <z...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-07-28 19:54, medea pisze:
> zenek pisze:
>> Bylo miliony razy ale dodam od siebie:
>>
>> Cipciok
>> glutaminian sodu
>> sol
>> pieprz
>> pietruszka
>> ewentualnie papryka w proszku
>>
>> Zalac to wszystko woda na noc coby sie przegryzlo, obtaczac w mace i
>> smazyc na glebokim oleju. Smazone w oleju roslinnym bedzie mialo smak
>> siana dlatego lepiej smaryz w loju wolowym .
>>
>>
>> Oryginalnie dodaje sie kilka innych polepszaczy smaku.
>
> IMHO o wiele lepiej namoczyć mała kawałki kurczaka bez kości i skóry
> (np. piersi) w maślance przez kilka godzin, po czym panierować w
> pokruszonych krakersach (np. Lajkonik), bez dodatkowych przypraw, nawet
> soli, i piec w piekarniku na ruszcie po 20-30 minut (w zależności od
> wielkości kawałków mięsa). Uwaga! Bardzo ważne jest długie "marynowanie"
> w maślance, bez tego mięso wyjdzie suche.
>
> Ewa
Maslanka nie ma nic wspolnego z KFC a na zimno smakuje bele jak,
przerabialem ten przepis.
|