Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "T.N." <x...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cisza...........
Date: Sat, 25 Dec 2004 23:15:44 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <cqkom2$2pq$1@inews.gazeta.pl>
References: <cqh34g$296$1@atlantis.news.tpi.pl> <cqi3a1$75b$1@inews.gazeta.pl>
<cqjdem$23th$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: pa142.lodz-radogoszcz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1104012802 2874 213.77.144.142 (25 Dec 2004 22:13:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 25 Dec 2004 22:13:22 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: xyzxyz
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226406
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:cqjdem$23th$1@mamut.aster.pl...
> :) dobre
> a co lubisz w bigosie czego inni nie lubia?
> w czym tkwi fenomen tegorocznego?
Hmm... "fenomen" (może to jednak trochę za dużo powiedziane) tkwi w tylko w
tym, że nikt oprócz mnie takiego nie robi ;), a mam okazję jeść go dość
często, bo to popularna potrawa imieninowo-świąteczna.
Powiem tylko w skrócie bo wielkiej sztuki w tym nie ma: jest dość mocno
kwaśny, tylko z kapusty kiszonej, lekko przepłukanej, sporo drobno
pokrojonego mięsa, ale nie podsmażanego tylko wrzuconego prosto do kapusty.
I jako mięso uznaję tu tylko polędwiczki wieprzowe dokładnie oczyszczone ze
wszelkich nieczystości (czyt. wszystkiego co białe). Do tego kiełbasa
podwawelska pokrojona w kostkę i wygotowana wcześniej jakieś 10 minut w
wodzie. Poza tym dużo ugotowanych, drobno posiekanych grzybów i wywaru z
nich. Do tego sporo suszonych śliwek, tak aby były od razu wyczuwalne.
Trochę soli i zmielonego pieprzu. I co najważniejsze żadnych dodatków w
postaci boczku, mąki, kostek rosołowych, vegety itp. Z tego co się domyślam
główną przyczyną niepopularności tego dania jest jednak "kwas" - ale to
tylko początkowe dość mylne wrażenie, później jest inaczej.
> (ja nie lubie zbyt duzo miesa i lubie jak jest ciemny i slodki od
> skarmelizowanego cukru, drobno pokrojony, wyraznie slony i mocno
> pieprzny...ale bigosu nie mam na te swieta!)
Co to za święta bez bigosu ;).
pozdrawiam
T.N.
|