Data: 2002-01-31 13:51:20
Temat: Re: Co do blinów (najlepiej wege)
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Dorota Szeliga <d...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Gdzieś czytałam jakiś przepis na "fałszywy kawior", bodaj z bakłażana i
> cebulki... ale gdzie?
Znalazlam w rosyjskiej sieci kilka takich przepisow...
Kawior z baklazanow I
30 dag baklazanow
2 lyzki oleju
1-2 cebule
1 pomidor.
Baklazany podpiec lub podgotowac, zdjac skorke, miekisz pokroic
drobno, dodac podsmazona cebule i pomidory, sol, pieprz, olej,
odrobine octu do smaku, wymieszac, pogotowac na malym ogniu,
aby kawior zgestnial i odstawic w chlodne miejsce.
Kawior z baklazanow II
1 kg baklazanow
1 szkl. smietany
4 jajka
3-4 zabki czosnku
3-4 galazki natki pietruszki
sol.
Baklazany podpiec w piekarniku, obrac ze skorki, pokroic w kostke.
Wymieszac mikserem smietane, baklazany i przetarty czosnek,
posolic. Mozna dodac drobno pokrojone ugotowane jajka.
Wylozyc kawior na talerz, przybrac krazkami ugotowanych jajek
i pietruszka.
Kawior z baklazanow III
Skladniki:
Baklazany, olej, cebula, sok z cytryny, 2-3 pomidory, sol, pieprz, ocet.
Upiec w piekarniku kilka baklazanow, obrac ze skorki, pokroic
drobno lub rozetrzec lyzka, dodac drobno pokrojona i podsmazona
cebule, pomidory pokrojone w kostke, sol, pieprz, olej, doprawic
do smaku sokiem z cytryny lub octem. Wymieszac calosc, postawic
w chlodne miejsce, a gdy zastygnie, podawac na stol.
Pozdrawiam
Lilla
|