Data: 2005-10-04 10:13:12
Temat: Re: Co do zupy rybnej?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le mardi 4 octobre 2005 ŕ 12:08:33, dans <dhtk59$js7$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Bywając w Bretanii spotkalem się z ciekawym podaniem zupy rybnej.
> Otóz, jak to zwykle u Francuzów, zupa jest całkowicie przemielona i
> podana w postaci jednolitej rozwodnionej papki. Wygląda mało
> atrakcyjnie i tak też smakuje. Jednak podaja do tego starty ser,
> jakiś bardzo gęsty sos (lub pastę) oraz nieodłączną bagietkę. Po
> dodaniu sera i tej bardzo enigmatycznej pasty zupa staje sie wyśmienita.
> Czy ktoś się spotkał z takim podaniem zupy rybnej? I czym może ta
> pasta (dodam że ma zapach rybno-przyprawowy jakby paste rybna
> połączyć z przyprawą do zup i różnymi ziołami)?
najprawdopodobniej sos rouille : jest to sos typu majonezowego z
dodatkiem czosnku, ostrej papryki i szafranu.
Ewcia
--
Niesz
|