Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-x
xxfer.readnews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrad
a.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada
.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl> <j4lv4s$oed$1@news.onet.pl>
<j4ocd5$v52$5@node2.news.atman.pl> <j4oe32$m2m$1@news.onet.pl>
<j4oef1$v52$11@node2.news.atman.pl> <j4ofqq$vm0$1@news.onet.pl>
<j4og13$v52$14@node2.news.atman.pl>
<15eoccug34gjw$.h4nfa5qq2697.dlg@40tude.net>
<j4ohb1$v52$21@node2.news.atman.pl>
<sobunrh5ovk$.190l5ushq1osk.dlg@40tude.net>
<j4oi47$v52$25@node2.news.atman.pl>
Date: Tue, 13 Sep 2011 23:44:12 +0200
Message-ID: <ez5dg7b636ho$.1fucxq335nc7l.dlg@40tude.net>
Lines: 53
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.68.127
X-Trace: 1315950267 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 3506 83.31.68.127:49368
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337708
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:31:42 +0200, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:18:16 +0200, Paulinka napisał(a):
>>
>>> Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 22:55:54 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>
>>>>> Ja taką wołowinę przerabiam na farsz do pierogów.
>>>> Farsz do pierogów z "sztukamięsnej" wołowiny byłby suchy. Na farsz to ja
>>>> przerabiam tłuściutki szponderek z rosołku, który nie wszyscy lubią jako
>>>> sztukamięs (ja akurat lubię, no ale ile można) :-)
>>> Czemu suchy? Mięso, zeszklona cebula, jajko, pieprz, sól.
>>> IMO wychodzi świetny farsz do pierogów.
>>
>> Wtedy to ja dodaję jeszcze namoczoną bułę dla wilgoci.
>
> Ja nie daję nawet do mielonych.
>
>>> Na szpondrze też
>>
>> TEŻ? - szponder do rosołu to obowiązek, oprócz niego dopiero dodaje się
>> inne kawałki.
>
> E tam, wiejska kura IMO nadaje rosołowi odpowiedni smak. Wołowina,
> kaczka to tylko dodatki.
Jesli już, to "wiejski kogutek, jeszcze nieseksowany" - jak mawia mój
wujek, kiedy mi czasem przywozi takiego 6-kilogramowego tucznika koguciego,
młodego koguciora na rosoły. Musze takiego kuraka dzielić i mam z niego z
7-8 porcji na rosół, a mięso jest tak delikatne, że gdzie tam kurze do
tego. Je się wtedy takie mięsko właśnie wprost z rosołu, coś pysznego. Na
kurcczaki ze sklepu patrzę z obrzydzeniem po takiej "sesji", mniam :-)
.
>
>>> gotuję rosół, zależy co mi się ładnego z wołowiny trafi
>>> w sklepie.
>>
>> No tak, zapominam, że ja mieszkam w krainie wołowinowej szczęśliwosci i
>> mogę sobie wybierać do woli :-)
>
> Zazdroszczę, rak samo jak ryb, które łowi Twój tż.
Nooo, mam tego, oj mam - po ostatnim niedawnym sierpniowo-wrześniowym
pobycie ze znajomymi na na Mazurach mam szczupaków i leszczy po dziurki w
nosie. Po morskiej wyprawie MŚK na dorsze jemy do tej pory te pyszne rybki
co piątek i starczy mi chyba do końca roku. A teraz w piątek MŚK jedzie z
kolegami na 9 dni do Szwecji na te, no, szkiery - wysepki polodowcowe u
wybrzeży. Niby nie wolno brac ryb, tylko tyle co do zjedzenia na bieżąco,
no ale przecież jeśli będzie ciekawa zdobycz, to coś sobie od usteczek tam
odejmie i przywiezie ;-)
--
XL
|