Data: 2011-09-14 06:18:15
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-09-13 21:41, Ikselka pisze:
>
> Gorące sosy mięsne ze śmietaną mi jakoś nie tego. Niekoszerne jakieś ;-PPP
A skąd Ci te mięsne się przyplątały? Ja miałam na myśli sosy robione ze
śmietany np. carbonarę do makaronu, sos gorgonzola albo inne tego typu
wariacje głównie makaronowe.
Z mięsnych to właściwie tylko kurczak w potrawce ma biały sos i sos
koperkowy do pulpecików. No a teraz, po przejrzeniu wątku, wzięła mnie
chętka na sos chrzanowy do wołowiny, ale to najpierw muszę kupić dobrą
wołowinę.
> Sosy pieczeniowe i inne mięsne zagęszczam tylko niewielką iloscią mąki
To dokładnie tak jak u mnie.
> Jedyne sosy zagęszczane śmietaną (z małą ilością mąki) to koperkowy i
> grzybowy, pomidorowej brei nie robię, bo nikt u nas nie lubi.
jw.
A do sosu pomidorowego w ogóle nie dodaję śmietany, ani zazwyczaj nawet
mąki.
> Duszone maslaki i koźlarze oraz prawdziwki są tylko w śmietanie, o ile w
> ogóle - ich nie trzeba zagęszczać.
To oczywiste. Tłusta śmietana jest sama w sobie zagęstnikiem.
Ewa
|