Data: 2011-09-14 08:40:32
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: "Qrczak" <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Wed, 14 Sep 2011 08:19:31 +0200, medea napisał(a):
>> W dniu 2011-09-13 22:22, Qrczak pisze:
>>>
>>> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
>>> sztukamięs jutro.
>>
>> I faktycznie uda się tego wołu ugotować tak, żeby był miękki i rozpływał
>> się w ustach? Nigdy nie robiłam sztukamięsa.
>> Narobiliście mi ochoty.
>>
>> Ewa
>
> Zrób wtedy, kiedy masz dużo czasu - zagotuj szybko, a potem pod
> przykryciem i lekko wrzace utrzymuj 4 godziny, uzupalniając ubytek wody
> WRZĄTKIEM z czajnika - nie wolno dolewać zimnej wody. Zobaczysz efekt :-)
Nawet nie musi to być 4 godziny, wszystko zależy od tego, która to wołu
część jest. Szponder rzeczywiście wymaga cierpliwości, zwłaszcza jak mocno
poprzerastany. Dlatego dla celów sztukamięsowych poświęcam antrykot (nawet
jeśli to profanacja, hehe), po 2 godzinach takiego pyrkania jest mięciutki.
Qra
|