Data: 2011-09-14 19:33:46
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mario wrote:
> W dniu 2011-09-14 21:07, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 00:13:12 +0200, Mario napisał(a):
>>
>>>> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>>>>
>>> Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
>>
>> Jaka trudność zrobić sobie samemu oliwę o dowolnym smaku?
>
> Oczywiście, zrób truflową :-) albo różaną. A gdzie dostanę bergamotki w
> Polsce?
A w czym problem? Bergamotek nie musisz kupować, możesz kupić olej z
bergamotki i dodać do oliwy.
>> Cytrynowa - wuala, wkładasz cieniutko obraną (obieraczką do cytrusów,
>> taką dekoratorską najlepiej, ale i obierakiem do ziemniaków także daje
>> radę, jeśli cienko struga) skórkę cytryny (ilość dowolna) do butelki z
>> oliwą, odpowiednio długo czekasz aż się "przegryzie". Nie może się to
>> "przegryzanie" odbywać w lodówce.
>
> Tak, znam tą metodę. Jest ona stosowana przez koncerny, bo jest tańsza.
> Oliwy smakowe powinny być robione w ten sposób, że skórki cytrusów czy
> inne dodatki (imbir, kardamon, czy bazylia) są wrzucane do oliwek przed
> tłoczeniem i tłoczone są razem.
Tak. I koniecznie lewą ręką podczas nowiu. Bez przesadyzmu.
Akurat Ikselka ma rację i takowo aromatyzowane oleje bardzo dobrze smakują.
A co wyczyniają ludzia sprzedający oliwę po 200EUR za litr to inksza
inkszość. Może nie jestem gurmantem, ale mi wystarczy taka, jak wyżej.
Robię często oliwę z chili i rozmarynem. Bardzo dobra do pizzy, na przykład.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|