Data: 2011-09-14 19:18:48
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Mario <c...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-09-14 21:07, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 14 Sep 2011 00:13:12 +0200, Mario napisał(a):
>
>>> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>>>
>> Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
>
> Jaka trudność zrobić sobie samemu oliwę o dowolnym smaku?
Oczywiście, zrób truflową :-) albo różaną. A gdzie dostanę bergamotki w
Polsce?
> Cytrynowa - wuala, wkładasz cieniutko obraną (obieraczką do cytrusów, taką
> dekoratorską najlepiej, ale i obierakiem do ziemniaków także daje radę,
> jeśli cienko struga) skórkę cytryny (ilość dowolna) do butelki z oliwą,
> odpowiednio długo czekasz aż się "przegryzie". Nie może się to
> "przegryzanie" odbywać w lodówce.
Tak, znam tą metodę. Jest ona stosowana przez koncerny, bo jest tańsza.
Oliwy smakowe powinny być robione w ten sposób, że skórki cytrusów czy
inne dodatki (imbir, kardamon, czy bazylia) są wrzucane do oliwek przed
tłoczeniem i tłoczone są razem.
pozdrawiam
mario
|