Data: 2011-09-14 20:07:07
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:18:48 +0200, Mario napisał(a):
> W dniu 2011-09-14 21:07, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 00:13:12 +0200, Mario napisał(a):
>>
>>>> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>>>>
>>> Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
>>
>> Jaka trudność zrobić sobie samemu oliwę o dowolnym smaku?
>
> Oczywiście, zrób truflową :-) albo różaną. A gdzie dostanę bergamotki w
> Polsce?
>
>> Cytrynowa - wuala, wkładasz cieniutko obraną (obieraczką do cytrusów, taką
>> dekoratorską najlepiej, ale i obierakiem do ziemniaków także daje radę,
>> jeśli cienko struga) skórkę cytryny (ilość dowolna) do butelki z oliwą,
>> odpowiednio długo czekasz aż się "przegryzie". Nie może się to
>> "przegryzanie" odbywać w lodówce.
>
> Tak, znam tą metodę. Jest ona stosowana przez koncerny, bo jest tańsza.
> Oliwy smakowe powinny być robione w ten sposób, że skórki cytrusów czy
> inne dodatki (imbir, kardamon, czy bazylia) są wrzucane do oliwek przed
> tłoczeniem i tłoczone są razem.
Koncerny na mnie wobec tego nie zarobią.
--
XL
|