Data: 2011-09-14 19:47:40
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Mario <c...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-09-14 21:33, Waldemar Krzok pisze:
> Mario wrote:
>
>> W dniu 2011-09-14 21:07, Ikselka pisze:
>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 00:13:12 +0200, Mario napisał(a):
>>>
>>>>> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>>>>>
>>>> Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
>>>
>>> Jaka trudność zrobić sobie samemu oliwę o dowolnym smaku?
>>
>> Oczywiście, zrób truflową :-) albo różaną. A gdzie dostanę bergamotki w
>> Polsce?
>
> A w czym problem? Bergamotek nie musisz kupować, możesz kupić olej z
> bergamotki i dodać do oliwy.
>
Tak samo jak można zrobić sos do spagheti z torebki, po co się męczyć?
Dzięki ale ja wolę kupić oliwę bergamotkową.
>> Tak, znam tą metodę. Jest ona stosowana przez koncerny, bo jest tańsza.
>> Oliwy smakowe powinny być robione w ten sposób, że skórki cytrusów czy
>> inne dodatki (imbir, kardamon, czy bazylia) są wrzucane do oliwek przed
>> tłoczeniem i tłoczone są razem.
>
> Tak. I koniecznie lewą ręką podczas nowiu. Bez przesadyzmu.
> Akurat Ikselka ma rację i takowo aromatyzowane oleje bardzo dobrze smakują.
Ok, nie będę dyskutował jeśli Tobie smakowało. :-)
> A co wyczyniają ludzia sprzedający oliwę po 200EUR za litr to inksza
> inkszość. Może nie jestem gurmantem, ale mi wystarczy taka, jak wyżej.
> Robię często oliwę z chili i rozmarynem. Bardzo dobra do pizzy, na przykład.
>
200e to przesada, gdzie taką sprzedają? Próbowałem takiej za 60zł i za
10zł z biedronki - uwierz mi jest różnica.
pozdrawiam
mario
|