Data: 2002-02-15 21:15:41
Temat: Re: Co dobrego zrobić z dzikim ryżem?
Od: "Ziuty" <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Potrawka z dzikiego ryżu
250 g dzikiego ryży, 500g wołowiny np. zrazowej, 2 marchewki, 1 por, 150g
pieczarek, 20g masła, 1/8 l czerwonego wina, 1/4 l bulionu mięsnego z
kostki, 1-2 łyżki mąki na zasmażkę,
Wypłukany ryż gotować w osolonej wodzie 40min.
Mięso pokroić w cienkie paseczki, obsmażyć je na maśle doprawiając solą i
pieprzem.Mięso wyjąć z patelnii, na pozostałym tłuszczu obsmażyć jarzyny;
por pokrojony w paseczki, marchewki tak samo {3-4 cm długości}- paseczki
oczywiście, pieczarki w plasterki, po chwili dolać wino i bulion, i dusić 5
min. Następnie dodać do jarzyn mięso i ryż i zaciągnąć mąką, mieszać do
zgęstnienia.Ewentualniedoprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego - Ziuty
>
|