Data: 2001-01-24 02:41:56
Temat: Re: Co jadłem w 1967 roku?
Od: "Witold Szczechura" <w...@h...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Maria" <t...@b...gnet.pl> wrote in message
news:01c08469$4d23d3c0$46e74cd5@default...
> Witam!
> U mnie w domu tez do obiadu z ryba podawalo sie czesto takie ziemniaki.
> Moja babcia nazywala to "ziemniaki po alpejsku" a na Slasku gdzie teraz
> mieszkam podobne ziemniaki nazywa sie "kartofel salat"
> Gotujesz ziemniaki w mundurkach ale tak aby nie byly zbyt rozgotowane (
> musza jednak byz ugotowane- chodzi o to zeby nie rozpadaly sie potem na
> paćke), obierasz jak sa gorace, kroisz w plastry i gorace jeszcze polewasz
> sosem z oliwy i octu najlepiej takiego ziolowego lub z czerwonego wina.
> Dodajesz drobniutko posiekana cebulke najlepiej wraz z zielonymi pędami
> albo w razie braku takowej dodaj jeszcze oprócz cebuli szczypiorek. Sol i
> pieprz do smaku i inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne
> ziola wg upodobania. I to tyle. Mam nadzieje, ze to było to! Spróbuj i daj
> znac czy zgadłam?
> W tym wszystkim chodzi o to aby zalac sosem gorące ziemniaki i aby były
> gotowane w mundurkach. Inne juz nie maja tego smaczku. Hej!
Ja zajadam sie salatka ziemniaczana, w ktorej ugotowane w mundurkach
ziemniaki, pokrojone w plastry i jeszcze gorace zalewane sa rosolem, tez
cieplym, oraz zakwaszane octem. Jako dodatek wystepuje posmazony boczek,
posiekana cebula, szczypiorek lub korniszony. Pycha!
W ostatnie Boze Narodzenie zostalam zaproszona na tradycyjny niemiecki obiad
swiateczny. Nie bylo co prawda "Kartoffel Salat" (za to mnostwo innych
ciezkostrawnych smakowitosci), za to dosc dlugo toczyla sie dyskusja na jej
temat. Gospodarz opowiadal jak to jeszcze 20 lat temu przy wyborze zony
bralo sie pod uwage, czy umie zrobic dobra salatke ziemniaczana. Goscie
dlugo wymieniali sie uwagami na temat przyrzadzania tej salatki. Wazne jest
zeby ziemniaki gotowac w calosci, w skorkach, kroic jeszcze gorace i gorace
zalac sosem. Wazna jest tez grubosc plastrow, ale najwazniejszy jest
odpowiedni gatunek ziemniakow - nie moga sie rozpadac po ugotowaniu.
Beata
|