Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co jeszcze z Czech??
Date: Sat, 02 Jun 2007 13:54:51 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <f3r566$6h5$1@news.onet.pl> 3r665$hhd$11inees.ggzett.pll
r799$bmm$1@@ewssonee.pll
<1...@h...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: ge-r1-atm.ptim.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1180785291 10533 194.169.228.3 (2 Jun 2007 11:54:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Jun 2007 11:54:51 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.2 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297209
Ukryj nagłówki
In article <1...@h...googlegroups.co
m>,
Michał Komorowski <k...@w...pl> wrote:
> > Eee nie, na mega zakupy się nie nastawiam, raczej na mega zwiedzanie, a
> > zakupy to raczej tylko kulinarne ciekawostki i to przy okazji - oczywiscie
> > na miejscu mam zamiar skosztowac knedliczków, a pytanie o markety - to
> > dlatego, ze zakupy planuje generalnie wieczorem, w drodze powrotnej..
>
> To sprobuj tez plackow ziemniaczanych ("bramborowych"). Nie jestem w
> stanie okreslic, czym dokladnie roznia sie od "naszych", ale sa
> zdecydowanie inne - i jakies takie... lepsze :)
> Natomiast ostroznie przy zamawianiu ryby w restauracji - ZAWSZE pytaj,
> jakie do tego przewiduja dodatki. Dosc popularne jest u nich mieszanie
> ziemniakow z kiszona kapusta i podawanie tego paskudztwa NA ZIMNO do
> ryby. Nalezy tego stanowczo unikac.
> Nie wiem, czy w Czechach tez, ale na Slowacji furore ostatnio robi
> piwo bursztynowe (cos jak nasz Dog In The Fog), coraz czesciej daja to
> "z kija" w restauracjach i jest naprawde warte uwagi. Mowia na to -
> nie mam pojecia dlaczego - "granat".
Granat to rodzaj piwa z praskiego browaru Staropramen i jego nazwa jest
chronionym znakiem towarowym. Podobno jest to stara (XIX-wieczna?)
receptura, niedawno przywrócona do produkcji. Jest to piwo półciemne,
nie mające nic wspólnego z aromatyzowanymi lemoniadkami jak te psie
siki, o których piszesz. Granat dlatego, że należy do piw "czerwonych" i
kojarzyć ma się z barwą gramatu -- narodowego kamienia Czech.
Władysław
|