Data: 2003-12-04 12:42:14
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?
Od: k...@i...pl (Krzysiek)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Finka" <f_inka@nospam_interia.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, December 04, 2003 1:23 PM
Subject: Re: Co na stół wigilijny ?
> A ja wigilie spędzam zawsze u babci w okolicach Dynowa dawne przemyskie.
>
> Zamiast barszczu z uszkami od zawsze jest
> 0. czosnek z solą i kawalkiem chleba ( stary zwyczaj i niektórzy omijają
> zjedzenie ząbka czosnku)
> 1.żur (kiszony z mąki żytniej przez babcię) z prawdziwkami
> 2.kapusta kiszona z grochem
> 3.groch z grzybami i cebulką
> 4.pierogi z kapusty słodkiej z serem ( pycha)
> 5.pierogi ruskie
> 6.gołąbki ale bez mięsa, z dużą ilością grzybów
> 7.karp smażony
> 8.jakaś ryba smażona
> 9.karp po żydowsku
> 10. kompot z suszek
> 11.ciasto (sernik, piernik, makowiec i inne ..)
>
> Do pierogów wkaładamy pieniążka , kto go znajdzie podczas wigilii tego
będą
> się trzymaly pieniądze przez caly rok :)
> Rozumiecie, ze pierogi schodzą baaaardzo szybko :)
>
> Prawdę powiedziawszy to mógłbym wogóle nie zauwarzyć swego szczęścia bo
pierożki łykam na dwa razy tak je uwielbiam. To jedyna potrawa w Wigilię
która znika ze stołu w ciągu kilku minut i reszta jest tylko lekką
przystawką (na 18 osób wraz z dziećmi , Mama robi ich ok. 150 szt)
Krzysiek
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|