Data: 2005-10-01 19:02:23
Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: "Michal" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> t...@p...onet.pl napisał(a):
>
> > Czy to przypadkiem nie jest "gouda alternatywna"?
> > , kiedyś coś takiego kupiłem i była ma
> > ła dyyskusja na forum grupy. Wyróżnikiem jest cena . za 10 zet za kilo
trudno
> > spodziewać się sera... :(((
>
> Niestety było już w kawałkach i nie w *markecie ino w półwiejskim społem,
> ręcznie ktoś na kawałku metki nabazgrał, że gouda. Ale cena nie była
> podejrzanie niska. Zresztą naprawdę ten posmak pieczenia pamiętam z sera
> svecia, wtedy myślałam, że są dwie wersje svecii, łagodna i pikantna i nawet
> tę pikantność lubiłam. Ale chciałabym wiedzieć, co to może być :)
>
>Wydaje mi sie, że to może być nadmiar kwasu mlekowego(E-270), użytego
do "utrwalenia" tego produktu seropodobnego. Podejrzenia o jon HCO3 są słabe
ze względu na jego nietrwałość, ale może się mylę...
Pozdrawiam
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|