Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm0
0.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co tanio zjesc w Italii?
Date: Sun, 30 Dec 2001 12:55:18 +0100
Organization: w domu
Lines: 35
Message-ID: <a0mva1$v3t$01$1@news.t-online.com>
References: <a0lh9e$mnk$3@news.tpi.pl> <a0msbv$62f$1@news.tpi.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1009713282 01 31869 NFDAT9xXSWAkvB 011230 11:54:42
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89490
Ukryj nagłówki
> Firma "Star" specjalizuje się w gotowych sosach do makaronu (zawartość
> puszki na moment na patelnię, sosem polać makaron i trochę parmezanu na
> to). Jak chodzi o tortelini lub ravioli to b.dobre robi "Rana" - z serem,
> z szynką, ze szpinakiem, z truflami itd. (ugotowane pierożki polać
> śmietaną i posypać parmezanem).
> Mają również dużo gotowych mrożonych dań - począwszy od zup, poprzez
> różnego rodzaju ryby i kotleciki.
> Wędliny w 90% bardzo tłuste i słone (kroją je w b.cieniutkie plasterki).
> Sery sprzedawane są w kawałkach (nie kroją w plasterki).
> Jeżeli chcecie zaoszczędzić to na pizzę idźcie tam, gdzie jest pizza al
> taglio (bierzesz na wynos jeden lub kilka kawałków pizzy - płacisz ok
> 4000-5000 ITL - w pizerii kosztuje od 9000-20000 ITL).
> Generalnie restauracja jest droższa niż trattoria (rodzaj restauracji
> niższej kategorii - nie zmieniają obrusów, często menu "recytuje" kelner,
> gdyż codziennie jest inne). A i jeszcze jedno - sztućce po pierwszym daniu
> należy sobie zostawić, bo nie podają oddzielnych do drugiego. Acha,
> płacisz również dodatkowo za "coperto" na osobę (od 2000-4000 ITL):
> nakrycie, pieczywo (które cały czas jest na stole), grissini (takie grube
> paluszki), parmezan.
> Uwaga na pieczywo - b.drogie - sprzedawane na kg ("polski" chleb b. trudno
> znaleźć - gł. mają pieczywo pszenne).
> Ale nie musicie się martwić. Ceny w knajpach są porównywalne do polskich
> (oczywiście są tańsze i droższe). Jeżeli jedziecie do typowo turystycznej
> miejscowości musicie się liczyć z tym, że ceny mogą być parę % wyższe (ale
> u nas jest to samo).
>
> Życzę udanego urlopu i wielu miłych wrażeń kulinarnych
No i przypomnę, aby nie brać lirów. Co prawda liry są jeszcze jakiś czas
ważne, ale znajdą się sklepy (w Niemczech większość, a prawie wszystkie
małe), które starych pieniędzy nie będą brać już od początku stycznia.
Najlepiej zatankować pieniądze na początku stycznia w jakimś automacie w
Niemczech, Austrii lub Włoszech.
Waldek
|