Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co to jest rafinada?
Date: Thu, 31 May 2001 21:05:04 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 26
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <9f62mi$7jm$1@h1.uw.edu.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pi178.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 991342577 12875 213.76.104.178 (31 May 2001 20:56:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 31 May 2001 20:56:17 GMT
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53220
Ukryj nagłówki
On Thu, 31 May 2001 20:31:28 +0200, "T.A.P." <a...@a...com.pl>
wrote:
>Mam kilka ciekawych i nowych przepisów, ale w nich w roli głównej występuje
>cukier rafinada, możecie powiedzieć co to jest?? Gdzie można kupić, ja na
>mojej wsi - Opole, nigdzie tego nie widziałam, ewentualnie czy można czymś
>to zastąpić?
Cukier rafinowany, czyli po pierwszej krystalizacji ponownie
rozpuszczony i przekrystalizowany. Poznac go mozna po duzych
prostokatnych krysztalach ze scietymi narozami. Jest troche mniej
slodki od zwyklego cukru (jest to praktycznie czysta sacharoza zas
zwykly cukier zawiera sporo substancji skarmelizowanych - czyli
najdziwniejszych zlepkow pokiereszowanych czasteczek cukru ktore to
substancje wzmagaja slodki smak).
Zastapic mozna zwyklym cukrem w miare dobrego producenta - jak nie
jest wyraznie zolty badz szary to moze byc o ile nie ma w planach
uzycia go jako posypki - tu rafinada ze wzgledu na gruboziarnistosc
jest nie do zastapienia.
A gdzie mozna dostac? W sklepie, od przypadku do przypadku, wiele lat
sie nie pojawiala ale ostatnio znowu sie zdarza (z miesiac temu matka
kupila kilogram nawet nie zwracajac uwagi ze to rafinada...). czyli
trzeba szukac.
--
Darek
|