Data: 2001-05-31 21:05:04
Temat: Re: Co to jest rafinada?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 31 May 2001 20:31:28 +0200, "T.A.P." <a...@a...com.pl>
wrote:
>Mam kilka ciekawych i nowych przepisów, ale w nich w roli głównej występuje
>cukier rafinada, możecie powiedzieć co to jest?? Gdzie można kupić, ja na
>mojej wsi - Opole, nigdzie tego nie widziałam, ewentualnie czy można czymś
>to zastąpić?
Cukier rafinowany, czyli po pierwszej krystalizacji ponownie
rozpuszczony i przekrystalizowany. Poznac go mozna po duzych
prostokatnych krysztalach ze scietymi narozami. Jest troche mniej
slodki od zwyklego cukru (jest to praktycznie czysta sacharoza zas
zwykly cukier zawiera sporo substancji skarmelizowanych - czyli
najdziwniejszych zlepkow pokiereszowanych czasteczek cukru ktore to
substancje wzmagaja slodki smak).
Zastapic mozna zwyklym cukrem w miare dobrego producenta - jak nie
jest wyraznie zolty badz szary to moze byc o ile nie ma w planach
uzycia go jako posypki - tu rafinada ze wzgledu na gruboziarnistosc
jest nie do zastapienia.
A gdzie mozna dostac? W sklepie, od przypadku do przypadku, wiele lat
sie nie pojawiala ale ostatnio znowu sie zdarza (z miesiac temu matka
kupila kilogram nawet nie zwracajac uwagi ze to rafinada...). czyli
trzeba szukac.
--
Darek
|