Data: 2003-03-08 11:40:08
Temat: Re: Co to są brioszki?
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bask" <f...@w...pl> a écrit dans le message de news:
b4ciu9$mut$...@a...dialog.net.pl...
>
> "Anna Łukaszewska" <a...@t...com.pl> wrote in
message
> news:20030307.11022187@h-ania.teletronic.com.pl...
> Pytanie jak w temacie
>
> Pozdrawiam
> Lukaszka
>
> wg. mojej wiedzy to slodka buleczka drozdzowa dosc popularna we
Francji.
> Jest jeszcze brioche parisienne czyli paryska odmiana brioszki, ta
sklada
> sie z ciasta drozdzowego, w sklad ktorego oprocz maki wchodzi takze
mleko,
> jaja, cukier i maslo. Jest formowana w ksztalt dwoch stykajacych sie
kul i w
> tej postaci jest pieczona. Podejrzewam, ze w naszych restauracjach pod
nazwa
> brioszka podawane sa drozdzowe buleczki z roznymi nadzieniami ( nie
zawsze
> slodkimi )
Moj serwer zgubil poczatkowy post wiec pisze tu. Bask ma w zasadzie
racje, ale brioche nie jest slodka, nie ma cukru w ciescie, albo
najwyzej szczypta
Ewcia
--
Niesz !
|